Szijjártó: Nem akarja a kormány szélerőművekkel tönkretenni országunk gyönyörű tájait

2024. július 24. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszú távú gazdasági növekedésének Szijjártó Péter szerint. A külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben a Transzatlanti Energia- és Klímaügyi Együttműködési Partnerség (P-TECC) rendezvényén arról beszélt, Magyarország vállalta a karbonsemlegesség elérését 2050-re, illetve azt is, hogy 2030-ra az energiatermelését 90 százalékban fenntarthatóvá, szén-dioxid-mentessé teszi, írja az MTI.

Az eseményen a miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország nem rendelkezik jelentős kőolaj- vagy földgázmezőkkel, sem tengerparttal, a kormány pedig nem akarja „tönkretenni országunk gyönyörű tájait szélerőművekkel”, így mindössze két lehetőség van arra, hogy nagy mennyiségben, megbízható és fenntartható módon áramot lehessen előállítani: a nukleáris energia és a napenergia. Szijjártó szerint a nukleáris energiával kapcsolatban számos „ideológiailag motivált” vita zajlik, de örül annak, hogy az EU-s tagállamok többsége és az Egyesült Államok is atomenergia-párti.

Jelenleg a magyar áramtermelés felét adja a paksi nukleáris erőmű, a tervezett bővítéssel pedig a 2000 megawattos kapacitás a következő évtized elejére 4400-ra nő majd. Szijjártó szerint ezzel a részarány 70 százalékra emelkedik, a két új reaktorblokk működtetésével évi 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása lesz kiváltható, míg a földgázimport 2,5-3 milliárd köbméterrel lesz csökkenthető. Ami a napenergiát illeti, a kapacitás az elmúlt öt évben nyolcszorosára nőtt, ez jelenleg 6700 megawattot jelent, ami a teljes áramtermelő kapacitás 47 százalékát teszi ki.

Szijjártó beszélt arról is, hogy az autóipar elektromos átállása nélkül nem lenne lehetséges a kitűzött környezet- és klímavédelmi célok teljesítése, ez az átállás pedig igen jelentős kihatással lesz az európai gazdaságra is. Szerinte a földgáz- és kőolajellátás nem politikai, hanem fizikai kérdés, mert ehhez csővezetékekre van szükség, az infrastruktúra nagyban meghatározza, hogy kivel lehet együttműködni, honnan lehet vásárolni.

Korábban írtunk arról, hogy Magyarországon a szélkapacitás ma 330 megawatt, de mivel az unió felé 1000 megawattot vállaltunk a Nemzeti Energia és Klímatervben (a NEKT-ben), a különbséget szeretné a kormány egyetlen pontra, koncentráltan kiadni. Így a terv szerint épül majd egy 670 megawattos projekt, legalábbis ezt lehet kiolvasni egy új, tavaszi rendeletből. A hazai szélerőmű-fejlesztés irányáról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!