14 millió eurót kereshetnek Mészáros alvállalkozói az új belgrádi stadion építéséből

2024. július 24. – 11:55

14 millió eurót kereshetnek Mészáros alvállalkozói az új belgrádi stadion építéséből
Az új szerb nemzeti stadion alapkőletétele 2024. május 1-én – Fotó: Wang Wei / Xinhua / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn elkezdődött a szerb nemzeti futballstadion építése a Belgrád egyik külvárosában, Szurcsinban. Az új, 52 ezer fő befogadására alkalmas létesítmény 515 millió euróból, azaz nagyjából 200 milliárd forintból épül meg, a tervek szerint 2026-ra. Az építkezésben két szerb vállalat mellett magyarok is részt vesznek, a Népszava azt írja, a megbízás összesen 14 millió euró, azaz több mint 5,4 milliárd forint értékű.

Magyar oldalról a mélyépítésre és közlekedési infrastruktúrára specializálódott Utiber, valamint a vízgazdálkodással, autópálya- és vasútépítési tervezéssel és mérnöki tanácsadással foglalkozó Viköti vesznek részt a projektben. Mindkét cég Mészáros Lőrinc cégeinek alvállalkozója. Az Utiber lett az egyik nyertese a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által kiírt, 30,9 milliárd forintos út- és vasúttervezési megállapodásnak 2021-ben, a Viköti neve pedig a hármas metró káposztásmegyeri meghosszabbításának megtervezéséről lehet ismerős, ezt 3 milliárdért végezték el 2018-ban.

Az új nemzeti stadiont eredetileg 2020-ban kezdték volna el építeni, de a koronavírus-járvány ennek keresztbe tett. Aleksandar Vučić köztársasági elnök 2021-ben is ígéretet tett rá, hogy még abban az évben megkezdődnek a munkák, és két-három év múlva már állni fog az új stadion. A stadionépítés mellett más gigaberuházás is zajlik Belgrádban, a szerb mini-Dubaj projektnek is tekinthető Belgrade Waterfront gigaberuházást májusban személyesen is megnéztük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!