Még az idén elkezdik építeni Szerbia függőkertet idéző Nemzeti Stadionját

2021. április 1. – 11:07

frissítve

Még az idén elkezdik építeni Szerbia függőkertet idéző Nemzeti Stadionját

Másolás

Vágólapra másolva

Még az idén elkezdődik Szerbia új Nemzeti Stadionjának építkezése, jelentette be Aleksandar Vučić köztársasági elnök. Az 55 ezres aréna kívülről úgy nézhet ki, mint egy zöld fal, az emeleteit teleültetik növényekkel.

Aleksandar Vučić magyar kollégáját, Orbán Viktort másolva stadionépítési projektbe vágott Szerbiában, amelynek egyik eleme a Nemzeti Stadion, amelyet Belgrád egyik külvárosában, Szurcsinban húznak majd fel. Az eredeti tervek szerint már tavaly elkezdődött volna az építkezés, de a koronavírus-járvány ennek is keresztbe tett.

Vučić végül szerdán jelentette be, hogy idén belefognak a becslések szerint 250 millió euróba kerülő építkezésbe, és két-három év múlva már állhat az új stadion, amely 55 ezres befogadóképességével Szerbia legnagyobbja lesz.

A stadiont az elérhető tervek szerint egy acélváz fogja majd körbe, de a megjelenésében még meglepőbb az, hogy a tervezők élő növényzetet, fákat és bokrokat telepítenének az emeletekre. Vučić korábban arról is beszélt, hogy a stadion belsejében is sok természetes építőanyagot, például fát használnak majd fel.

Az aréna építésével együtt autópálya- és ingatlanfejlesztés is jár. A Belgrádot a Miloš Veliki sztrádával összekötő út mellé települ a Stadionváros, ahol a kereskedelmi és szórakoztató funkciójú létesítményeken kívül, lakó- és irodaépületeket is terveznek.

A Nemzeti Stadion felépítése azért is fontos Szerbia számára, mert Bulgáriával, Görögországgal és Románival közösen megpályázta a 2028-as futball-Európa-bajnokság rendezését. Ha nyernének, akkor az új stadionban rendezhetnék a meccseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!