Közel 108 milliárd forintos hiánnyal zárt júniusban a költségvetés

2024. július 22. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

107,8 milliárd forintos hiánnyal zárt a költségvetés júniusban, derül ki a Pénzügyminisztérium jelentéséből. Az MTI azt írja, ez az érték az elmúlt 22 év legkedvezőbb 6. havi mutatójának számít.

Az év első felét az államháztartás összesen több mint 2656 milliárd forintos hiánnyal zárta. A központi költségvetés 2640 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig csaknem 162 milliárd forintos hiányt könyvelhettek el, míg az elkülönített állami pénzalapok közel 146 milliárd forintos többletet termeltek.

A Pénzügyminisztérium kiemeli, hogy június végéig több mint 2009 milliárd forintot fordítottak kamatok kifizetésére, amely 649 milliárd forinttal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A kifizetések idei megugrása azzal magyarázható, hogy egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben volt esedékes.

A jelentés szerint az egy évvel korábbiakhoz képest nőttek a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is: előbbire 3326 milliárd forintot, utóbbira pedig közel 1353 milliárd forintot fordított az első hat hónapban a költségvetés. Azt írják, június végéig 578 milliárd forint uniós pénz érkezett a költségvetésbe, az uniós kiadások viszont 945,7 milliárd forintot tettek ki.

A Pénzügyminisztérium közölte, az erősödő gazdasági teljesítmény és a javuló költségvetési folyamatok segítik a 4,5 százalékos hiánycél elérését.

Pár hónapja megírtuk, hogy az év első negyedévében az összesített deficit 2321 milliárd forint volt: ez a tavaly tavasszal tervezett hiány 92 százalékát is meghaladta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!