Nyomoz a NAV a nyírmártonfalvai lombkoronasétány miatt

2024. július 15. – 18:59

Másolás

Vágólapra másolva

Nyomozás folyik a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében: a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye azt írja, a hírekkel ellentétben a lombkoronasétány miatt nem az Európai Ügyészség, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) illetékes szerve nyomoz, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt.

Még tavaly áprilisban terjesztett be írásbeli választ igénylő kérdést Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő, az ő kérdése alapján folytat nyomozást a NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztálya. Az Európai Ügyészség (EPPO) 2024 februárjában átiratot küldött a Legfőbb Ügyészségnek, ami alapján a Transparency International Magyarország bejelentést tett korrupcióra hivatkozva a Nyíradonyban megvalósításra került lombkoronaösvény-projektek, illetve a nyírmártonfalvai lombkorona tanösvény projekt kapcsán. A bejelentő álláspontja szerint uniós támogatásokhoz jutnak politikailag befolyásos személyek.

Az Európai Ügyészség megállapította, hogy a bejelentésben foglaltak nem tartoznak a hatáskörükbe, ezért a Transparency bejelentését a Legfőbb Ügyészségnek küldte meg. A Legfőbb Ügyészség ezt követően a bejelentést és az EPPO átiratát a költségvetési csalás bűntette miatt folyó nyomozásban történő felhasználás miatt a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészségnek továbbította.

A lombkoronasétány – amiről tavaly a Telex videót is forgatott – 60 millió forintból épült meg a Debrecentől 30 kilométerre fekvő településen, de az egész erdőt tarra vágták mellette. Az ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálatot indított.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!