Mészáros Lőrinc cége lemaradt a gigantikus horvát agrárcsoportról

2024. július 12. – 17:19

Másolás

Vágólapra másolva

Bő két hete írtunk arról, hogy a közép-európai léptékkel szinte felfoghatatlan méretű, 45-50 ezer munkavállalót és tucatnyi nagy céget magában foglaló, zágrábi központú Fortenova eladja bizonyos agrárvállalkozásait. Mindez a magyar nagyvállalkozók érdeklődését is felkeltette. Csányi Sándor is próbálkozott, de Mészáros Lőrinc két horvát csoporttal együtt a top 3-ig jutott.

Most Anja Linić Sikavica, a Fortenova kommunikációs igazgatója arról tájékoztatta a Telexet, hogy a pályázat lezárul,t és a Fortenova a horvát Podravka mellett döntött. Ennek értelmében a Fortenova Group a jövőben már csak a Podravkával folytatja a tárgyalásokat. A magas ár mellett a Fortenova úgy ítélte meg, hogy a Podravka segítheti azt a célt, hogy a cégek kölcsönösen előnyös stratégiai partnerségben dolgozzanak a jövőben, hiszen a Fortenova megmaradt élelmiszercégei számítanak az eladott társaságok mezőgazdasági termelésére.

Az eladásra azért került sor, mert a Fortenova eléggé el van adósodva, így a szlavón nagybirtokokkal is rendelkező cégcsoport (PIK, Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-Vet és Felix nevű cégek) eladása csökkentheti az adósságot. Úgy tudjuk, hogy a Mészáros-csoport mellett még két horvát cégcsoport indult, a kaproncai Podravka, illetve egy konzorcium, az eszéki Žito és a viškoci OsatinaGrupa.

A Mészáros-csoport érezhető ellenszélben indult, mert Horvátországban mindenféle szempont miatt fújtak a magyar földszerzési törekvések kiterjesztésére. Ez a szlogen abból eredt, hogy a most eladott cégek együttesen mintegy 32 ezer hektár állami tulajdonú földön is gazdálkodnak. A horvát politikusok pedig gyakran óvatosak a külföldi befektetőkkel, nehogy a nacionalista politikai erők és lapok a haza kiárusításával vádolják meg őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!