Megtorpant a lakások drágulása, de EU-s szinten még mindig dobogósok vagyunk

2024. július 10. – 13:08

Másolás

Vágólapra másolva
Forrás: ingatlan.com
Forrás: ingatlan.com

Júniusban lelassult a lakások drágulása: a korábbi hónapok drágulása után 0,4 százalékkal mérséklődtek a lakásárak, ami gyakorlatilag stagnálást jelent, derül ki az ingatlan.com havi lakásárindexéből.

A KSH is kiadott egy felmérést, ők az idei első negyedév adatairól: méréseik szerint 2023 utolsó három hónapjához képest 5,1 százalékkal nőttek a lakásárak. Ez a szám EU-s összevetésben a harmadik legmagasabb az Eurostat felmérése szerint. Az EU-s átlag 0,4 százalékos növekedés volt. A felmérés viszonylag nagy különbségeket mutatott a tagállamok között: Bulgáriában például 7 százalékos volt a drágulás, a német lakáspiacon viszont több mint 1 százalékos volt az árcsökkenés. Az ingatlan.com azt írja, a német lakásárak már közel két éve csökkennek, ami részben a gazdasági helyzet alakulása, részben az erőteljes zöldítési és energiatakarékossági beruházási programoknak köszönhető, amelyek nagy terhet jelentenek a lakástulajdonosoknak.

Az Eurostat adatai alapján 2023-ban a 16 uniós tagállamból 13 országban csökkent a lakásvásárlások száma: a legnagyobb csökkenést Luxemburg produkálta (-43,3 százalék), második helyen követi Ausztria (-26.4 százalék), harmadik helyen pedig Magyarország és Finnország, 24,5 százalékos csökkenéssel. Csak három országban adtak el több lakást az előző évhez képest: Cipruson (+31.0 százalék), Lengyelországban (+3.9 százalék) és Írországban (+0.6 százalék).

A július eleji adatok alapján egy budapesti lakás átlagos négyzetméterára 1,05 millió forint. A főváros kerületei közül a XX. kerület a legolcsóbb: itt 700 ezer forint alatti az átlag négyzetméterár, ezzel szemben a legdrágább, V. kerületben már 1,7 millió forintnál tart. Ahogy pár napja megírtuk, a fővárosi panellakások átlagára 2023-hoz képest 9 százalékkal lett magasabb, így idén átlagosan 765 ezer forintos négyzetméteráron lehet panelhez jutni a fővárosban. A legnépszerűbb lakótelepeken ugyanakkor már ennél is magasabb, akár egymillió forint közeli átlagra is készülhetnek a vevők.

A vármegyeszékhelyek között továbbra is Debrecenben kérnek el legtöbbet egy lakásért: július elején 833 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ezt Győr követi 786, Szeged pedig 759 ezerrel. A vármegyeszékhelyek közül Miskolcon lehet legolcsóbban lakáshoz jutni, itt átlagosan 438 ezer a négyzetméterár.

Az ingatlanárak stagnálását már a Magyar Nemzeti Bank őszi Lakáspiaci jelentése is jelezte, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!