Válságban van az Iváncsán és Komáromban akkugyárat építő SK ON

2024. július 9. – 20:50

Másolás

Vágólapra másolva

Válságban van az SK ON akkumulátorgyártó vállalat – írja a Financial Times. A dél-koreai cég vezetői azután hirdettek ki vészhelyzetet, hogy az SK ON, aminek Iváncsán van akkugyára, tíz egymást követő negyedévet is veszteséggel zárt. A cég azért van bajban, mert az elektromos autógyártók, amelyeket ellát akkumulátorokkal, szintén küszködnek az elmúlt időszakban, jelentősen visszaestek az eladások. Ezért az elmúlt hónapokban a magyarországi akkugyárakban, köztük az SK iváncsai üzemében is elbocsátások voltak (itt azóta már újra toboroznak).

Az SK ON vezérigazgatója a dolgozóknak küldött levelében azt írta, a céget „falhoz szorította” a piaci helyzet, ilyen helyzetekben pedig össze kell fogni. Az egyre halmozódó veszteségek és egyre növekvő adósság miatt múlt hétfőn már komoly költségcsökkentő lépéseket jelentett be a cégvezetés, de elképzelhető, hogy ez sem elég, és anyavállalatának, az SK Innovationnek kell kimentenie a bajba jutott akkus céget.

A dél-koreai SK ON a világ negyedik legnagyobb akkugyártó cége a kínai CATL és BYD és a szintén koreai LG Energy Systems után. A cég 2021-ben vált ki anyavállalatából, azóta nem tudott nyereséget termelni. Az SK-nak Magyarországon Iváncsán és Komáromban is van üzeme.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!