Szúrós szag terjedt az SK komáromi akkugyárában, nyolc embert kórházba kellett szállítani

2024. április 1. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

Szúrós szag terjedt és több dolgozó fejfájásra panaszkodott vasárnap este az SK komáromi akkumulátorgyárában, ezért a dolgozókat vagy legalábbis egy részüket kiterelték a gyárból. A katasztrófavédelem szerint a helyszínt ellenőrző tűzoltók nem találtak határértéket meghaladó veszélyes anyagot a gyár levegőjében.

Hétfőn reggel több, egymástól független forrásból úgy értesült a Telex, hogy vasárnap este üzemzavar volt az SK komáromi akkumulátorgyárában.

A Kiálltunk Ácsért civil szervezet a Telexnek azt írta: „A gyárból mentők viszik el az embereket sziréna nélkül, kivonult a rendőrség és a katasztrófavédelem, a dolgozókat kiterelték a gyár előtti parkolóba. A gyár körül szúrós szagú a levegő, irritálja a szemet és a torkot.”

A Facebookra több olyan videó is felkerült (amik aztán az RTL Híradó riportjában is láthatóak voltak), amin a gyár épülete előtt áll egy sor mentőautó, több rendőrautó és több tucat munkás. A helyiek körében elterjedt, hogy az üzemben veszélyes vegyi anyag szivárgott.

Megkerestük az SK-t és a Komárom-Esztergom vármegyei rendőrséget is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseinkre. Válaszolt viszont a megyei katasztrófavédelem, amely szerint a hozzájuk „2024. március 31-én érkezett bejelentés szerint egy komáromi üzemben szúrós szag érezhető, több dolgozó fejfájásra panaszkodott. A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett az üzem területén, határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható. Tűzoltói beavatkozásra és lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.”

A katasztrófavédelem mérési eredményeiből kiderül, hogy a levegőben hidrogén-cianid és nitrogén-dioxid volt, de mindkettőből jóval a határérték alatt. Az Országos Mentőszolgálat szerint 8 embert szállítottak kórházba fejfájás, émelygés, mérgezés gyanú miatt, stabil állapotban.

Az LMP bejelentette, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, hogy kiderüljön, kinek a mulasztása miatt történt a baleset. A párt már korábban is szerette volna elérni, hogy az akkugyáraknak kötelező legyen közzétenni a monitoringadataikat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!