Két hónappal a kirúgások után újra toboroznak az SK iváncsai gyárában

2024. június 29. – 07:36

Másolás

Vágólapra másolva

Két hónappal a korábbi toborzás leállítása és több száz vendégmunkás kirúgása után június 28. pénteken újra toborozni kezdett az SK iváncsai akkumulátorgyára – írja a Világgazdaság. Az akkugyár honlapján több mint 20 nyitott pozíció van, júliusra pedig öt személyes állástalálkozót is meghirdettek Dunaújvárosba.

Május közepén derült ki, hogy körülbelül 600 külföldi vendégmunkást elbocsátanak az SK tavaly év végén megnyitott iváncsai akkumulátorgyárából. A gyárból azért kellett elküldeni a munkásokat, mert idén év eleje óta durván visszaesett az elektromos autók iránti kereslet, az SK-nak pedig még nem sikerült megrendelőket találnia az iváncsai gyárhoz, ami így tavaly november óta tesztüzemben működik.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt mondta erről: „Azt gondoljuk, hogy az elektromos autózásban átmeneti lassulás van. Egyértelműen ez a jövő technológiája, az, hogy vannak huplik, előfordul.”

Az iváncsai akkugyár építése Magyarország eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása volt, összesen 680 milliárd forintba került. Ehhez a magyar állam több mint 150 milliárd forint támogatást adott vagy közvetlen pénzügyi segítség, vagy infrastruktúra-fejlesztések formájában.

Elképzelhető, hogy az SK döntésének megváltozásában szerepet játszik az is, hogy a szomszédos Dunaferrben éppen problémák vannak, a kokszgyártás június közepén állt le az acélüzemben. Iparági információk szerint az is lehet, hogy a gyárat a mai formájában teljesen le fogják állítani, és akkor több száz munkás marad majd meló nélkül.

Az SK iváncsai gyárában történt kirúgásokról és azok gazdasági hátteréről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!