Hétfőtől megszűnik a kötelező akciózás a boltokban

2024. június 25. – 08:24

Másolás

Vágólapra másolva

Július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentése alapján a Hvg.hu. A döntést azzal indokolja Nagy Márton minisztériuma, hogy leszorította az inflációt. A minisztérium az MTI-ben megjelent közleményében azt írja, hogy

„a kötelező akciózás rendszere hatékony és eredményes volt, az online árfigyelővel együttesen érdemben járult hozzá, hogy a kormány először letörje és egy számjegyűre csökkentse az inflációt, majd azt alacsony, 4% körüli szintre szorítsa vissza. A kötelező akciózás és az online árfigyelő mindemellett kíméletlen versenyt generált a kiskereskedelemben. Ennek eredményeképpen az élelmiszerinfláció éves alapon az elmúlt hónapokban 1%-ra esett vissza, sőt májusban az előző hónaphoz mérten csökkent az élelmiszerek ára.”

A kötelező akciózást tavaly június 1-től vezette be a kormány, a 162/2023. (V. 5.) kormányrendelet értelmében a boltoknak kötelező akciókat kellett bevezetniük különböző termékcsoportokban, mindegyikben minimum egyet, heti rendszerességgel.

Húsz termékkategóriát érintett a kötelező akciózás, az egymilliárd forint feletti árbevétellel rendelkező üzleteknek mindegyikből egy-egy szabadon választott terméket kellett akciósan árulniuk, de arra is figyelniük kellett, hogy biztosítsák a szükséges mennyiséget – a 2022-ben értékesített átlagos napi mennyiséget – a leakciózott termékekből. Olcsóbban kellett adniuk például a baromfihúst; a tejet, a tejfölt és helyettesítőit; a sajtot; a kenyeret; péksüteményeket; a száraztésztát, a rizst, a friss gyümölcsöt és zöldséget.

Az akció tulajdonképpen azt jelentette, hogy a kötelező akciózást megelőző harminc napban az adott bolt által alkalmazott legalacsonyabb bruttó árnál legalább 10 százalékkal kedvezőbb áron kell adniuk a boltoknak a termékeket.

A KSH legutóbbi, június 6-án megjelent gyorstájékoztatója szerint áprilisban is csökkent a kiskereskedelmi forgalom, vagyis kevesebbet vásároltunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!