Hatalmasat csökkent a Tesla iránti érdeklődés Európában

2024. június 23. – 16:17

Hatalmasat csökkent a Tesla iránti érdeklődés Európában
A Tesla Model Y – Fotó: Tesla Motor

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei lehet az utolsó év az európai újautó-piacon, amikor még nem látható az igazán olcsó, nagyjából 20 ezer euróért, vagyis kevesebb mint 8 millió forintnak megfelelő összegért kínált villanyautók hatása a keresleten, hiszen ezeket a legtöbb gyártó csak a következő évre ígéri – többek közt ez olvasható ki az Autógyártók Európai Szövetségének legfrissebb eladási statisztikáiból, amelyekből az Automotive News Europe adott közre további részleteket.

Noha a Tesla Model Y tavaly világszerte, így Európában is a legnépszerűbb új autó volt, az idei év első öt hónapjának európai összesítésében csak a kilencedik helyen szerepel ez a típus. Az előző év azonos időszakában eladott 104 ezer helyett 79 ezer példány fogyott az elektromos hajtású kompakt SUV-ból, és ez az egyetlen villanyautó a tíz legkeresettebb típus közt.

A márka öthavi eladásai 14 százalékkal múlták alul a tavaly május végéig regisztrált mennyiséget, a májusi esés pedig 36 százalékos volt. Ennek hátterében az áll, hogy a legtöbb nagy európai piacon csökkent a villanyautók iránti kereslet, de a folytatás is kérdéses, hiszen a márka a múlt héten bejelentette, hogy a Kínából származó villanyautókra kivetett, akár 38,1 százalékos ideiglenes védővám miatt kénytelen lesz emelni a Model 3 Kínában készülő verziójának árát.

Kétféle megközelítés létezik a villanyautózás népszerűség-csökkenésének magyarázatára. Az egyik, hogy az elektromos átállás most fogja elérni a fenntartható növekedési pályát a korai hurráoptimizmus után. A másik magyarázat szerint eleve túlzottak voltak a műfaj gyors terjedésével kapcsolatos elvárások, a többség számára egyelőre túl drágák a villanyautók, ezért a lendület megtöréséhez elég volt csupán annyi, hogy a kontinens legnagyobb piacán, Németországban december elejére kimerült az állami támogatásra szánt keret.

A teljes európai újautó-piac idén 4,6 százalékos növekedést produkált, összesen 4,6 millió személyautót adtak el az ACEA kimutatása alapján. A nagy nyertes a Golf nyolcadik generációja, ebből idén 105 ezer példány fogyott, ami negyvenhét százalékos növekedés az elmúlt évhez képest, de a tíz legnépszerűbb típus közt megtaláljuk a szintén a VW-konszerntől származó T-Roc nevű kompakt SUV-t, illetve a Škoda Octaviát is, amelyekből 89, illetve 85 ezer példány talált gazdára öt hónap alatt.

A Volkswagen Golf jelenleg kapható nyolcadik generációja – Fotó: Hendryk Meyer / Volkswagen AG
A Volkswagen Golf jelenleg kapható nyolcadik generációja – Fotó: Hendryk Meyer / Volkswagen AG

Az újautó-vásárlók túlnyomó többsége továbbra is konzervatív döntéseket hoz, mert az autó a tehetősebbeknek is olyan tartós fogyasztási cikk, amelynek használatakor nem szeretne kompromisszumot kötni. Így például ha nem tud otthon villanyautót tölteni, és tisztában van vele, hogy nyolc nyilvános töltőpontból hét továbbra is többórás időigényű lassú töltő, akkor inkább marad a benzines vagy valamilyen hibrid hajtáslánccal szerelt típusnál. A villanyautók piaci részesedése a korábbi 12,4-ről 12,1 százalékra csökkent, eközben az általában benzines-elektromos hibrideké 25-ről 29 százalékra bővült.

Azt, hogy pontosan milyen árszintet kell megcélozni, ha egy márka sok autót szeretni eladni, a toplista további helyezettjeit látva sejthetjük igazán. A legnépszerűbb új autó idén a 116 ezer példányban eladott Dacia Sandero, amelynek legolcsóbb változata 5,5 millió forintnak megfelelő összegbe kerül, de szintén a tíz legnépszerűbb új autó közt találjuk a harmadik helyezett Renault Cliót és a Peugeot 208-at, amelyekből egyenként 90 ezer példány fogyott.

A Renault Clio – Fotó: Whamdi.b / Renault
A Renault Clio – Fotó: Whamdi.b / Renault

E két típus nagyjából 6,5 millió forintos indulóáron elérhető Magyarországon, és a jelek szerint az európai vásárlói tömegeket az sem aggasztja, hogy a négy méter körüli hosszúságú benzinmotoros kisautók csak saját kategóriájukon belül tűnhetnek tágasnak, mert cserébe feleannyiba kerülnek, mint egy hasonló méretű villanyautó.

A feltevés szerint nagy mennyiséget továbbra is csak az olcsóbb típusokból lehet eladni, vagyis a villanyautók széles körű elterjedésére addig nem lehet számítani, amíg nem csökken jelentősen a mostani, sokszor 15 millió forintnak megfelelő összegnél magasabb áruk. Mindezt az is erősíti, hogy az európai népszerűségi lista további helyezettjei, a Toyota Yaris és Yaris Cross vagy éppen az új Citroën C3 hagyományos hajtású vagy hibrid verziói mind 6-8 millió forintnyi indulóáron megrendelhetők, hasonló összegért pedig továbbra sincs választék a villanyautókból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!