Az olasz hatóságok megbírságoltak egy autógyártót, mert olasznak mondta a szinte teljesen kínai autóját

2024. június 21. – 07:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz hatóságok 6 millió eurós (2,4 milliárd forintos) bírságot szabtak ki egy olaszországi autógyártóra, mert szerintük a cég úgy árult kínai gyártmányú autókat, mintha azok olasz autók lennének – írja a BBC.

A DR Automobiles fellebbez a döntés ellen, mert nem gondolják, hogy félretájékoztatták volna a vásárlókat. A gyártó az olcsó autóiról híres, amiket a kínai Chery, BAIC és JAC autógyártók által előállított alkatrészekből raknak össze. Mindössze kisebb összeszerelési munkákat végeznek Olaszországban, szinte minden más Kínában történik.

„Ez a gyakorlat egybeesett azzal az időszakkal, amikor a vállalat a DR és EVO járművek értékesítésének jelentős növekedését könyvelhette el az olasz piacon”

– írta az olasz versenyhivatal.

Nem ez az első eset, hogy ilyen helyzet miatt szólalt fel a hatóság. Májusban Fiatokat foglaltak le a kikötőben, mert volt rajtuk egy olasz zászló, pedig Marokkóban készültek. A gyártó anyavállalata, a Stellantis szerint mindent a jogszabályoknak megfelelően csináltak, de idő közben lekerültek a zászlók az érintett Fiat Topolinókról. Az Alfa Romeo áprilisban hatósági nyomásra átnevezte az egyik, Lengyelországban gyártott autóját Milanóról Juniorra.

Az EU a múlt héten belengette, hogy milyen vámokat vezethet be a kínai gyártmányú elektromos autókra. A legrosszabb esetben 38 százalékról van szó, de ez nem egységes minden gyártóra nézve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!