Több mint száz Fiatot foglaltak le Olaszországban, a pénzügyőrség szerint jogtalanul került rájuk olasz zászló

2024. május 21. – 16:47

Több mint száz Fiatot foglaltak le Olaszországban, a pénzügyőrség szerint jogtalanul került rájuk olasz zászló
A Fiat Topolino 2023-as bemutatásakor, a milánói EICMA kiállításon – Fotó: Roberto Tommasini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szokatlan, de nem példátlan konfliktus pattant ki az olasz hatóságok és a Stellantis autóipari egyesülés közt, miután kiderült, hogy a Fiat legkisebb modelljén, a Topolino nevű mopedautón annak ellenére szerepeltek Olaszország nemzeti színei, hogy a típust Marokkóban gyártják – írja az Automotive News Europe.

A mindössze két és fél méter hosszú, elektromos hajtású, kétszemélyes Topolino 134 példányát foglalta le az olasz pénzügyőrség a livornói kikötőben, gyártójukat pedig a Made in Italy áruvédjegyre vonatkozó jogszabály megsértésével és a vásárlók félrevezetésével gyanúsítják, ami bűncselekménynek minősül. Az olaszországi származás feltüntetésére vonatkozó szabályozás értelmében csak azok a termékek viselhetik a függőleges osztású zöld-fehér-piros zászlót, amelyeket Olaszországban terveztek, illetve ott is gyártottak.

A Fiat, illetve a Stellantis álláspontja szerint a városi használatra szánt, egy feltöltéssel 75 kilométer megtételére képes, 45 kilométer per óra végsebességű Topolino (magyarul kisegér) olasznak tekinthető, mivel Torinóban tervezték, ezért a cég álláspontja szerint nem történt jogsértés, amikor az olasz trikolór került az autókra. Ennek ellenére a cég szóvivője ígéretet tett, hogy eltávolítják a típus két oldalajtaján elhelyezett emblémákat. A cég mindvégig átlátható módon kommunikált a Topolino gyártásának helyszínével kapcsolatban – tették hozzá.

A mostani ügy nem előzmények nélküli a Stellantisnál. Néhány hete akkor került összetűzésbe a szintén ehhez a márkacsoporthoz tartozó Alfa Romeo az olasz Adolfo Ursóval, a Made in Italy védjegyért is felelős olasz gazdasági tárca vezetőjével, amikor hivatalosan bemutatták a Milanónak nevezett típust, amelyet Lengyelországban gyártanak. Bár már decemberben lehetett tudni, hogy a kompakt elektromos hajtású szabadidő-autót nem az Alfa Romeo központjában szerelik majd össze, a hatóságok csak a bemutató időpontjában szólították fel a céget a névváltoztatásra, így az új Alfa végül Junior típusnéven kerül forgalomba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!