Európai e-kereskedők: Egyenlőtlen a verseny, amelyben a kínai Temu felforgatta a piacot

2024. június 19. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

Felforgatta a kínai Temu az e-kereskedelem piacát, ám az ágazat más szereplői szerint az nem tisztán piaci verseny eredménye, ezért az európai e-kereskedők érdekvédelmi szervezete és tágországi társult szervezetei nyílt levélben fordultak az EU és a tagországok törvényhozásához, hogy lépjenek fel a Temu szerintük piactorzító működésével szemben – írta az ágazat szakportálja. Arról, hogy a dömpingáras Temu milyen hatással van a piacra, ebben az elemzésünkben írtunk bővebben.

„Az elmúlt években és a közelmúltban új, EU-n kívüli szereplők jelentek meg az EU e-kereskedelmi piacán, nagy nyomás alá helyezve az egységes piacot és a már itt működő cégeket Mindig is kiálltunk és a jövőben is kiállunk a nyílt szabad versenyért, hiszen az e-kereskedelem globális jelenség. Ugyanakkor a döntéshozóknak és a hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy ez a verseny fair legyen” – írta közleményében az E-commerce Europe főtitkára.

Luca Cassetti szerint az EU-ban lévő cégekre szigorúbb szabályok vonatkoznak és nagyobb költségek hárulnak, ráadásul ezek EU-s szinten gyakran nem is egységesek. Ezek a cégek versenyhátrányban vannak az EU-n kívüli szereplőkkel. Sem a fogyasztó védelemre, sem az adatvédelemre nem kell akkora figyelmet fordítaniuk, mint az EU-ban bejegyzett cégeknek.

Ez nem csak versenyszempontból, de fogyasztói szempontból is aggályos véli az érdekvédelmi szervezet, amely azonos elbírálást kér, és javasolja, hogy az EU-tagok ezen a területen hatékonyabban működjenek együtt egymással. Az EU-szintű szabályozással az E-commerce Europe szerint a jelenlegi, egyenlőtlen helyzet okozta problémák orvosolhatók lennének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!