Lengyelországban gyártják Európa legolcsóbb villanyautóját

2024. június 18. – 17:41

Lengyelországban gyártják Európa legolcsóbb villanyautóját
A Leapmotor T03 miniautó egy 2022-ben, Shenzenben rendezett autókiállításon – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyelországi Tychyben kezdték meg a kínai eredetű Leapmotor T03 miniautó gyártását, amelynek legolcsóbb változata kevesebb mint 20 ezer euróba (kb. 7,7 millió forint) kerülhet. Szeptembertől Belgiumban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Németországban, valamint Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Romániában is forgalmazni fogják, tudta meg az Automotive News Europe.

A T03 gyártási költsége példányonként 400-500 euró (kb. 160-200 ezer forint) körül alakul, ami a cikk forrása szerint megfelel a Leapmotor kínai központjában jellemző költségszintnek, és mintegy fele annak, amennyiért Olaszországban hasonló méretű autókat gyártanak.

A 75 lóerős és 3,6 méter hosszú, valamivel több mint 1,6 méter széles T03-ba  36,5 kilowattóra kapacitású akkumulátort szerelnek, amellyel a WLTP szabvány szerint legfeljebb 265 kilométert képes megtenni. Ezzel a típus a Dacia Spring és a Telexen is bemutatott Citroën e-C3 közvetlen versenytársa lehet egy olyan szegmensben, amelyet a nagy gyártók jelentős része a villanyautók elterjedésének kulcsaként emleget.

A Leapmotor T03 fontos előnye, hogy bár a márka Európában még ismeretlen, a Daciánál nagyjából 700 ezer forintnak megfelelő összeggel kevesebbe kerül. Mivel a kínai márka 21 százalékát birtokolja az európai Stellantis, így a típus és a 2025-re ígért, középkategóriás C10 SUV forgalmazása is olyan már létező márkakereskedésekben kezdődhet meg, amelyekben most Alfa Romeót, Citroënt, Peugeot-t vagy éppen Opelt lehet kapni.

A Leapmotort mindössze 2015-ben alapították, és csak 2019-ben kezdett autókat gyártani, majd 2023-ban, 1,5 milliárd euró értékben szállt be tulajdonosként a Stellantis, kifejezetten az európai forgalmazás megkezdésének előkészítésére. A márka tavaly 144 ezer autót adott el összesen.

Az európai autóipari óriás nem áll meg ezen a ponton, hiszen korábbi közlése szerint a Leapmotor forgalmazásának első szakasza után az Egyesült Királyságban, Dániában és Svájcban is megjelennek majd a kínai eredetű, de lengyelországi gyártású villanyautók, így 2026-ra Európa-szerte összesen ötszáz helyen lehet majd ilyen márkájú új autókat vásárolni és közben egy második típus gyártása is elkezdődhet Tychyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!