Nemzetközi tulajdonoshoz kerül a Foxpost

2024. június 12. – 15:11

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzetközi kezekbe kerül a magyar Foxpost, a csomagautomata-vállalatot az eddigi tulajdonosok, a Wallis Csoport és a Trueway (korábbi nevén Finext) a cseh Packetát is tulajdonló befektetői konzorciumnak adták el. A konzorciumban a CVC Capital Partners és az EMMA Capital Group társult, a tranzakció még 2024-ben zárulhat az összes feltétel teljesülése (például a versenyhatósági engedély megszerzése) után, írja a Foxpost közleménye.

A magyar startup a hazai csomagautomata-piac egyik első szolgáltatójaként 2014-ben kezdte meg a munkát 62 beltéri automatával. A Foxpost ma több mint 1200 automatával rendelkezik az országban, 2023-ban közel tízmillió csomagot kézbesített, több ezer e-kereskedelmi partnerrel rendelkezik.

A Foxpost az elmúlt években dinamikusan növekedett, 2019 és 2023 között megnyolcszorozta árbevételét, tavaly 8 milliárd forint feletti árbevétellel zárták az évet. Tavaly először érdemi profitot is termeltek, a 2022-es 1,3 milliárd forintos veszteséget 300 millió forintos nyereségbe fordították át. A cég saját tőkéje tavaly 3,6 milliárd, az EBITDA-ja (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye) 1,5 milliárd forint volt. A vételárat a felek nem közölték.

A Wallis Csoport Magyarország és a régió egyik meghatározó vagyonkezelője és magánbefektetője, jellemzően a kelet-közép-európai régió vállalataira fókuszálnak. A csoport fő tulajdonosa Veres Tibor, az ország egyik leggazdagabb embere. A Trueway Magántőkealap-kezelő egy magyarországi székhellyel működő magántőke-társaság, nagy növekedési potenciállal rendelkező szektorokban adnak tőkét, jellemzően kis- és középvállalkozások számára – ők felelnek például a Futó családhoz tartozó Futureal-csoport magántőke-befektetéseiért.

Május végén egy másik csomagküldőre is bejelentkeztek, a Gazdasági Versenyhivatal oldalán megjelent bejelentés alapján a Delivery Solutions Zrt. felvásárolja a Fürgefutár.hu Szolgáltató 80 százalékát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!