Az Egyesült Államok, Kína és Tajvan intenzíven harcol a nagy félvezetőháborúban

2024. június 8. – 09:38

Az Egyesült Államok, Kína és Tajvan intenzíven harcol a nagy félvezetőháborúban
A TSMC félvezetőgyára Nankingban – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Áprilisban 46,4 milliárd dollár értékben értékesítettek csipeket a világon, ami 15,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál és 1,1 százalékkal múlta felül az idei márciusi szintet – írta az MTI a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő, de alapvetően az amerikai félvezetőgyártókat összefogó Semiconductor Industry Association (SIA) honlapjára hivatkozva. A SIA az amerikai félvezetőipar körülbelül 99 százalékát és más országok csipgyártóinak körülbelül 66 százalékát képviseli.

John Newfer, a SIA elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy

a globális félvezetőipar 2024 minden hónapjában két számjegyű éves növekedést ért el, viszont a havi szintű eladások idén először áprilisban emelkedtek.

Ami az egyes régiókat illeti, Észak-és Dél-Amerikában 32,4 százalékkal, Kínában 23,4 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni és egyéb régiókban 11,1 százalékkal nőttek az eladások az előző év azonos hónapjához képest, miközben Európában 7 százalékos, Japánban pedig 7,8 százalékos csökkenést regisztráltak. A félvezetőipar globális értékesítése tavaly 8,2 százalékkal, 526,8 milliárd dollárra esett az egy évvel korábbi, rekordszintű 574,1 milliárd dollárról.

A nemzetközi félvezetőgyártás most alighanem a legintenzívebb nemzetközi gazdasági háború terepe. A legfontosabb ország Tajvan, a világ legnagyobb csipgyártója pedig a TSMC, vagyis a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Ezt a céget most brutális ösztönzőkkel csábítja magához az Egyesült Államok, és végül a TSMC bele is ment egy méretes gyár telepítésébe, amely, Phoenixben (Arizonában) fog gyártani, és mintegy 60 milliárd dollárba fog végül kerülni.

Az Egyesült Államok egy külön jogszabály és az ahhoz rendelt dollártízmilliárdos források, vagyis a Chips Act segítségével mindenképpen szeretné erősíteni a saját gyártását is, a programba belefér ilyen külföldi cégek átcsábítása is, de az amerikai helyi cégek megsegítése is.

Természetesen Kína, a piac harmadik meghatározó szereplője is folyamatosan ellenlépéseket tesz. A nagy amerikai gyártók (Nvidia, AMD, Intel, Qualcomm, Texas Instruments) kénytelenek azzal szembenézni, hogy Kína állami programokat hirdetett az amerikai félvezetők kiváltására, gyakorlatilag mindenkinek vállalásokat kellett tennie, hogy ezt milyen ütemezésben látják megvalósíthatónak.

Bár eddig főleg az amerikai küzdelmekről és nehézségekről beszéltünk, de közben van a félvezetőiparban egy szinte felfoghatatlan amerikai tőzsdei sikersztori is: ez pedig az Nvidia. Ez a társaság a legizgalmasabb mesterségesintelligencia-megoldásokhoz szállít elsősorban félvezetőket, és valósággal kilőtt a mezőnyből. egy év alatt megint megháromszorozódott az árfolyama.

Így már annyira értékes lett a cég (e sorok írásakor 2973 milliárd dollár az értéke a vállalatnak), hogy már megelőzte a Metát (Facebook), az Amazont, az Alphabetet (Google), egyedül csak az Apple (3019 milliárd dollár) és a Microsoft (3150 milliárd dollár) értékesebb cég, de ők is csak minimálisan.

A többiek azonban nem annyira sikeresek, és az is fenyegetés lehet számukra, hogy a legnagyobb big tech cégek, vagyis az eddigi fő vevők, mint a Google, az Amazon vagy a Microsoft, eléggé meg is unták a kitettségét, mindannyian határozottan elindultak a saját fejlesztések irányába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!