Csehország 2025-ben teljesen függetlenné válik az orosz olajtól

2024. június 4. – 21:45

Másolás

Vágólapra másolva

Csehország 60 év után válik függetlenné az orosz Barátság kőolajvezetéktől, és legkésőbb a jövő év közepére teljesen megszűnik a függőségük az orosz kőolajtól, jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök kedden a közép-csehországi Nelahozevesben, miután találkozott az ország vezetékhálózatát üzemeltető Mero állami cég vezetőségével.

Arról beszélt, hogy amint elkészül az olasz TAL kőolajvezeték kibővítése, azonnal kérni fogja az orosz kőolaj- és földgázbehozatalra szóló uniós kivétel megszüntetését. Az olaszországi Trieszt és a német Ingolstadt közti vezeték bővítését Csehország kezdeményezte, a technológiai előkészítés az év végére, a bővítés maga a jövő év első felére készülhet el, írja az MTI.

A bővítéssel a TAL kapacitása 4 millió tonna kőolajjal nőne évente, írja a ČTK. A többletet a nyugat-csehországi Litvínovban és Kralupy nad Vltavouban lévő kőolaj-finomítók dolgoznák fel. Ingolstadt és Kralupy között a cseh állam már korábban felépített egy kőolajvezetéket.

Mindkét kőolaj-finomító tulajdonosa a lengyel Orlen Unipetrol. A cég bejelentette: a litvínovi kőolaj-finomító átállása más kőolajra technológiai szempontból kész, már tesztelik az új berendezéseket. Litvínovban tavaly év végétől már több országból származó kőolajat dolgoznak fel, az orosz kőolaj felhasználása 22 százalékkal csökkent, jelezte Pavel Kaidl, az Orlen Unipetrol szóvivője. Kralupyban eddig sem orosz kőolajjal dolgoztak.

Csehország tavaly 7,4 millió tonna kőolajat importált, ennek 58 százaléka a Barátság, a többi az Ingolstadtot és Kralupy nad Vltavout összekötő IKL vezetéken keresztül érkezett. A csehek orosz olajimportja az ukrajnai háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciók előtt alig több mint a magyar fele volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!