Egyre többen keresnek eladó ingatlant, de ettől még nem szálltak el nagyon az árak

2024. június 3. – 10:12

Másolás

Vágólapra másolva

Lakáspiaci élénkülést vetítenek előre a májusi keresleti és kínálati adatok. 2022 májusához képest megduplázódott az eladásra kínált lakóingatlanok száma, a kereslet pedig 18 százalékkal nőtt az idei év első öt hónapjában, a lakásárak viszont csak visszafogott mértékben emelkedtek – derült ki az Ingatlan.com friss elemzéséből.

Jelentős változások tapasztalhatóak a kínálati oldalon, az Ingatlan.com-on elérhető több mint 220 ezer ingatlanhirdetésből közel 150 ezret tesznek ki az eladó lakóingatlanok. Május végén közel 40 százalékkal több ház és lakás volt eladósorban, mint 2022 májusában, igaz ugyanakkor, hogy éves szinten csak 2 százalékos a bővülés.

A lakóingatlan-tulajdonosok hirdetései kétéves összevetésben megduplázódtak. Országszerte közel 40 ezer ingatlantulajdonos által meghirdetett eladó lakás és ház szerepel a kínálatban, ami 2023 májusához képest is 20 százalékos bővülést mutat. Az ingatlanközvetítőkhöz köthető kínálat két év alatt 24 százalékkal nőtt, tavalyhoz képest pedig stagnált.

„A lakástulajdonosok mozgása élénkülést vetít előre a piacon, ugyanis a kínálat bővülése először a továbbköltözés előtt álló tulajdonosok körében szokott jelentkezni, aminek egy része később az ingatlanközvetítők kínálatában is megjelenik. Ezt követően pedig a kereslet is élénkülésnek indulhat, ami felszívhatja a többletkínálatot a piacról” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. „2024 első két hónapjában 20-30 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés az eladó lakóingatlanok iránt éves összevetésben, ám májusban már csak 7 százalékos volt a többlet. Összességében azért 2024 első öt hónapjában még így is 18 százalékkal nagyobb a kereslet, mint a múlt év azonos időszakában” – tette hozzá.

Leginkább Csongrád-Csanád vármegyében erősödött a kereslet, 45 százalékkal éves szinten, ami elsősorban a szegedi autógyár épülésével magyarázható. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Komárom-Esztergom vármegyében is 30 százalékkal nőtt a kereslet az eladó lakóingatlanok iránt.

„Összességében még mindig igaz, hogy aki piacra lép, az kedvező feltételekkel vásárolhat magának lakást. Nagy a kínálat, az árak pedig még nem kerültek meredek emelkedőre” – mondta Balogh. Az év első négy hónapjában országosan csak 3,5 százalékkal nőttek a lakásárak, Budapesten pedig csak 2,7 százalékos drágulás következett be. Ezek az értékek a fokozottabb kereslet fényében visszafogottnak mondhatóak, ami szintén a lakásvásárlók pozícióját erősíti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!