Felverheti az ingatlanárakat Szegeden a BYD-gyár odaköltözése

2024. január 24. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

Szegeden építi meg első európai üzemét a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójának számító, kínai BYD, ez a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházása lesz, amivel több ezer új munkahely jön létre – jelentette be még decemberben hivatalosan a Külgazdasági és Külügyminisztérium azok után, hogy addigra már hónapok óta érkeztek hírek arról, hogy valami készülődik Szegeden.

A gyár alapozása hamarosan kezdődhet, a beruházás pedig hosszabb távon hatással lehet a szegedi ingatlanpiacra is. Az Ingatlan.com azt írja, hogy a beruházás máris élénkülést hozott a szegedi lakóingatlanok iránti keresletben. Az eladó lakások és házak iránt országosan már több mint 210 ezer érdeklődés érkezett 2024 januárjában az Ingatlan.com oldalán, ami éves összevetésben 20 százalékos erősödést mutat.

A legnagyobb növekedést Szeged érte el, az ottani lakóingatlanok iránti kereslet 68 százalékkal emelkedett, ami messze a legjelentősebb élénkülés a megyei jogú városok és vármegyeszékhelyek körében.

„Tavaly januárban például az eladó új építésű szegedi lakások és házak átlagos négyzetméterára 907 ezer forint volt, a decemberi bejelentés előtt 911 ezer forintot tett ki, idén januárban viszont már 958 ezer forintra nőtt. A használt lakások árára egyelőre még nem volt hatással az autógyár Szegedre költözése. Az átlagos négyzetméterár a 2023. januári 647 ezer forintról a decemberi bejelentésig 661 ezer forintra, idén januárra pedig 670 ezer forintra emelkedett” – idézték a közleményben Balogh Lászlót, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét.

Ő úgy látja, hogy az elmúlt hetekben látott változások alapján a gyárberuházás berobbantja a szegedi és a vármegyei lakáspiacot, ahogy ez történt korábban Győrben, Debrecenben vagy Kecskeméten is. „Szeged egyébként is kiemelt helyzetben van az ingatlanpiacon, mert nem csak regionális központról, hanem az ország egyik legnagyobb egyetemvárosáról beszélünk. Emiatt pedig már eleve jelentős értéket képviselnek a szegedi lakóingatlanok, amelyek ára a következő 2-3 évben az országos átlagot meghaladó mértékben nőhet.” A szegedi kiadó lakások jelenleg az egyetemvárosok középmezőnyében helyezkednek el havi 140 ezer forintos átlagos bérleti díjjal, de a helyi albérletpiacon is felértékelődésre számít Balogh.

A szakértő szerint a következő években nemcsak Szegeden, de a környékbeli településeken is komoly lakáspiaci élénkülésre lehet számítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!