Rekordközeli utasszámra számít idén a Budapest Airport

2024. május 31. – 18:44

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány okozta visszaesés óta második nyereséges évét zárta 2023-ban a Budapest Airport – derült ki a cég közleményéből. A közlemény szerint tavaly 14,7 millió utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami a járvány előtti utasforgalom 91 százalékának visszaépülését jelenti, 2024-ben pedig az utasok száma az előrejelzések szerint megközelíti majd a rekordnak számító, 2019-ben elért 17 milliót.

A Budapest Airport a tavalyi évet 337,8 millió euró nettó árbevétellel zárta, ami 20 százalékos éves növekedést jelent, az adózott eredmény pedig 74 millió euró volt. A közlemény szerint a repülőtér-üzemeltető 2023-ban összesen 77 millió euró (megközelítőleg 30 milliárd forint) értékben hajtott végre kapacitásbővítő és infrastrukturális fejlesztéseket.

Mindez azért is érdekes, mert a tervek szerint a magyar kormány hamarosan többségi tulajdont vásárol a Budapest Airportban, a francia Vichi Airport vállalattal, mint kisebbségi tulajdonos partnerrel. Sőt, a pénzügyminisztérium már el is különítette a vásárláshoz szükséges összeget, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy az államháztartási év első negyedévében már elérte az egész évre tervezett hiány 92 százalékát. A PM ezután módosította is a hiánycélt és 675 milliárd forintos költségvetési kiigazítást jelentett be.

Hogy pontosan mennyit fizet a magyar állam a Budapest Airport 80 százalékáért, azt egyelőre nem tudni, de Nagy Márton április elején arról beszélt, hogy a vételár alacsonyabb lehet, mint a sajtóban keringő 774 milliárd forint. Igaz, azt is mondta több mint 7 héttel ezelőtt, hogy pár hét múlva lezárul a reptér felvásárlása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!