Lázár János: A kínai elnök látogatása pont a magyar szuverenitás erősítését jelenti

2024. május 21. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai elnök látogatása nem a magyar függetlenség feladásáról szól, hanem pont a magyar szuverenitás erősítését jelenti – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter a Portfoliónak. Szerinte Magyarország nem lesz senkinek a leányvállalata, a kínai–magyar kapcsolatok erősítése pedig nem politikai rögtönzés alapján történik, tudatos stratégia szerint halad előre. Lázár azt mondta, hogy az új nemzetstratégia második pillére: az, hogy Magyarországot kulcsállammá kell tenni, ehhez pedig pénz kell.

Ismétlem: Magyarország megerősítéséhez nélkülözhetetlen, hogy közlekedési értelemben kulcsállammá váljon, vagyis keletről elsősorban rajtunk keresztül vezessenek utak Nyugat-Európába. Ehhez viszont nagyon komoly befektetésekre van szükség: pénzre, pénzre és pénzre.

Ezért nem annak ellenében, hanem épp a magyar nemzeti függetlenség erősítése érdekében próbálunk most alternatív forrásokat – ebben a konkrét esetben például kínai pénzt – bevonzani a gazdaságunk működtetésébe, fejlesztésébe

– mondta a miniszter. Lázár több témát is érintett az interjúban, ezek közül a legfontosabbak, hogy szerinte

  • az EU nem tudja eldönteni, hogyan viszonyuljon Kínához,
  • Európa még gazdag, de már gyenge,
  • rémisztő, hogy az EU katonailag értelmezhetetlen erőt képvisel,
  • 2025 nyarára kész lesz a Budapest–Belgrád-vasútvonal teljes vasúti pályája.

A Budapest–Belgrád-vasútvonal építéséről korábban részletesen írtunk a Telexen, a beruházásban Mészáros Lőrinc cégei és kínai partnereik vesznek részt, de a munkálatok fél éve leálltak, most indulnak újra. A Téma különkiadásában Hszi Csin-ping látogatása után részletesen volt szó arról, hogy Kína trójai falovának tarthatják Magyarországot az EU-ban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!