Miért laknánk egyedül, ha együtt is lehet?

2024. május 18. – 08:29

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sima társbérletről van szó, hanem úgynevezett cohousingról, vagyis egy olyan lakás- vagy házközösségről, amelyben az élet nemcsak olcsóbb, hanem környezettudatosabb is. Lehet ez az egyik megoldás a megfizethetetlen albérletek és ingatlanárak idején? Vagy más hozza össze ezeket az embereket? A Deutsche Welle magyarországi stábja megkérdezte a cohousing első magyarországi képviselőit.

Például egy olyan budapesti villában forgattak, amelynek egy részét Lia néni azután adta ki fiataloknak, hogy szinte teljesen magára maradt. Így egyrészt nincs egyedül, másrészt a fiatalok beszállnak a költségekbe, és valamennyire még gondoskodnak is róla. A cohousing ugyanis nem sima társbérlet, hanem közösségi lakhatás, amely a spórolás mellett a fenntarthatóságról, a környezettudatosságról, a közösségi létről és az egymás iránti felelősségvállalásról is szól.

A Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Magyarországon a jelek szerint nagyon sok ember helyzete nagyon távol áll az ideálistól, vagy attól, amit a társadalom többsége méltóságteljes körülményeknek tart. A lakhatással foglalkozó Habitat for Humanity rendre megállapítja, hogy körülbelül 3 millióan lakhatási szegénységben élnek. A magyarok tetemes részének vannak lakhatási gondjai. Ezek lehetnek olyanok, hogy:

  • túlzsúfolt háztartásokban élnek;
  • szigetelés nélküli, felfűthetetlen lakásokban laknak;
  • a jövedelmük nagyon nagy részét kell kifizetniük albérleti díjként; vagy pedig
  • túl sokat kell ingázniuk.

Ebben a cikkben részletesen is foglalkoztunk a helyzettel>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!