Hogyan ne járjunk pórul külföldön a készpénzfelvétellel?

2024. május 18. – 06:45

Hogyan ne járjunk pórul külföldön a készpénzfelvétellel?
A Star Wars R2D2-ját formázó bankautomata Zágrábban 2017-ben – Fotó: Stipe Mayic / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrég jó sorsomnak hála Üzbegisztánban tölthettem el pár napot. Arra esélyem sem volt, hogy itthon szerezzek üzbég szomot, és bár tökéletesen tudtam, hogy jobban járok, ha nem készpénzt használok, hanem kártyát, mindenképpen szerettem volna váltani is. Erre két okom volt, egyrészt azt feltételeztem, hogy Üzbegisztánban nem mindenhol fogadják el a kártyát, például Taskentben és Szamarkandban is eljutottam a bazárba, másrészt, mivel gyűjtöm a külföldi bankjegyeket, volt egy olyan tervem is, hogy a teljes üzbég sorozatot összegyűjtöm. Ez szerencsére sikerült is végül, csak annyiban nem voltam körültekintő, hogy utólag tudtam meg, hogy bizonyos címletekből többféle bankjegy is forgalomban van. A bankautomatánál rögtön „milliomos” lettem, 1,2 millió szomot váltottam, ami listaáron 33 600 forint.

A bankautomata feltüntette azonnal, hogy a felvételnek lesz egy 1,5 százalékos (18 ezer szomos) költsége is, vagyis azonnal 35 ezer forintba került a készpénzfelvétel, majd kaptam még egy 5646 forintos banki terhelést pluszban is.

Összességében a 33 600 forintos értéket tehát 40 646 forintért vettem meg, vagyis 21 százalék volt a felár.

Ebben az esetben nagyon nem bánkódtam, az üzbég piacok olcsók, a teljes sorozat meglett, minden üzbég célomat fedezte a drága váltás. De eltöprengtem rajta, hogy érdemes mindezt csinálni, ha tétje is van – gondoltam, utánajárok.

Az üzbég szom bankjegysorozat – Fotó: Brückner Gergely / Telex.hu
Az üzbég szom bankjegysorozat – Fotó: Brückner Gergely / Telex.hu

Jó tanácsok

Hiába szeretjük hangoztatni az elektronikus fizetés előnyeit, olykor egyszerűen muszáj kivinni vagy váltani némi készpénzt is – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Előfordulhat olyan élethelyzet, parkolónál, piacon, étteremben, nyilvános vécénél, hogy nem lehet kártyával fizetni, esetleg nem működik a terminál. Ilyen helyzetekben jól jön, ha készpénz is van nálunk. Aki külföldre indul, főleg, ha egzotikusabb helyszínre, az jó, ha megfogad pár alapvető tanácsot.

  • Jelentse be a bankjánál a külföldi utat, ezzel megspórolhat kellemetlenségeket, biztonsági ellenőrzéseket, ami akkor is igen drága lehet, ha az ügyfél csak fogadja a bank hívását, nem kezdeményezi.
  • Amikor csak teheti, használjon kártyát, jobban jár, mint a készpénzzel!
  • Gondoljuk át a limiteket! Mindkét iránynak lehet értelme. Ha nagyobb szállodai kifizetés, vagy költségesebb autóbérlés elé nézünk, érdemes lehet a megszokott összeg fölé emelni a napi költést. Ez sok banknál a mobilapplikációban is elvégezhető. Ha pedig valamilyen visszaéléstől tartunk, a kisebb limitet is beállíthatjuk, amikor számunkra kevésbé komfortos terepen járunk.
  • Akinek van Revolutja, az havi ciklusonként 75 ezer forintnak megfelelő összegért, ezen belül összesen legfeljebb öt alkalommal külföldön is ingyen vehet fel készpénzt bármely ATM-ből, bármely országban.
  • És sajnos végül a szokásos, de ma már elengedhetetlen figyelmeztetés: külföldön fokozottan érdemes figyelni a csalásokra, hiszen a helyi viszonyokat nem ismerő külföldiekre előszeretettel csapnak le a bűnözők. Figyeljünk oda a reális váltási arányokra, ne adjuk ki a kártyánkat a kezünkből, és kérjünk push vagy sms értesítést a tranzakciókról! Ha pedig gond van, ha valami gyanúsat észlelünk, ne késlekedjünk, ne bocsátkozzunk vitába a pincérrel, a taxissal, az árussal, azonnal hívjuk a bankunkat.

Külföldön járva tagadhatatlanul vannak költségkockázatok. Egy bekapcsolva hagyott adatletöltés nagy problémákat okozhat például úgy is, hogy el sem hagyjuk az Európai Uniót, ha valamelyik határ közelében a horvát helyett a bosnyák hálózatra kapcsolódunk, vagy a görög helyett a török díjakat kapjuk.

De nemcsak a mobiltelefonunkkal lehetnek ilyen kockázatok, hanem a bankkártyánkkal is. A tranzakciók külföldinek számítanak, ami a legdrágább tranzakciótípus, ráadásul ezt még pluszban terheli a pénzügyi tranzakciós illeték kint is éppúgy, mint belföldön. A külföldi bankkártyás készpénzfelvételeket és vásárlásokat egyaránt bonyolult, dupla konverzió sújtja és megjelenik a dinamikus devizakonverzió is.

Ennek ellenére van kiút a költségdzsungelből. Az Európai Unió egységes szabályozással siet az uniós polgárok, így a magyar banki ügyfelek segítségére az olcsóbb bankolásban. Létezik továbbá néhány bank, amely nemzetközi ATM-hálózatán jelentős kedvezményeket nyújt a hazai ügyfeleknek, külföldön is

– mondja Gergely Péter.

Bankcsoportok kedvezményei

Következzenek most azok a kedvezményes készpénzfelvételi lehetőségek, amelyekkel sokat lehet spórolni az országhatáron túli nyaralás során. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hazai bankok ajánlatai mellett előfordulhat olyan eset is, mikor a külföldi ATM üzemeltetője extra díjat számol fel – erre a bankoknak nem mindig van ráhatásuk.

A CIB Bank Visa Inspire elektronikus és dombornyomott bankkártyájával bármely lakossági számlacsomaghoz kapcsolva díjmentes a készpénzfelvétel külföldön, az Intesa Sanpaolo bankcsoport ATM-jeiből. Még a pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelő banki díjat sem kell megfizetni. Ilyen ATM-ek Olaszországban, Horvátországban, Egyiptomban, Szlovákiában, Szlovéniában, Romániában, Bosznia-Hercegovinában, Albániában, Oroszországban, Szerbiában és Ukrajnában találhatók.

Az Erste Banknál is hasonló kedvezmény van érvényben, de ez nem jelent ingyenességet. Ennek ellenére nagyon nagy kedvezményt jelent, hogy a kártyabirtokosok külföldön járva is a magyarországi Erste ATM-ek készpénzfelvételi díjáért juthatnak bankjegyekhez. Ilyen ATM-ek Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban, Romániában és Szerbiában üzemelnek.

Az OTP Bank szintén nagyon kedvező díjat biztosít a saját külföldi ATM- hálózatában, hiszen 0,6 százalék plusz 3,68 eurónak megfelelő forintösszeg egy készpénzfelvétel díja ezekből az automatákból. Ezt a díjat akciósan teljesen elengedi az OTP Bank Albániában, Bulgáriában, Horvátországban, Moldovában, Montenegróban, Romániában, Szerbiában, Szlovéniában és Ukrajnában. Ezekben az országokban most tehát teljesen ingyenes a készpénzfelvétel. Oroszországban és Üzbegisztánban viszont a kedvező, bankcsoporti ATM-es készpénzfelvételi díj van érvényben (ezt például nem tudtam előre).

Az UniCredit Bank is kínál olcsóbb készpénzfelvételt a saját ATM- hálózatában. Az Európai Gazdasági Térségen (EGT) belül magyarországi saját ATM-díjjal használhatók a bankcsoporti ATM-ek Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában. Más bankéhoz képest nagyjából 2 euróval olcsóbban használhatók az UniCredit ATM-ek Bosznia-Hercegovina, Oroszország, Szerbia és Törökország területén.

ATM-ek Isztambulban – Fotó: Ozan Kose / AFP
ATM-ek Isztambulban – Fotó: Ozan Kose / AFP

Saját nemzetközi bankcsoport nélkül is nagyon kedvező díjat kínál a külföldi ATM-es készpénzfelvételek esetében a Gránit Bank. Mindössze 0,75 százalék plusz 200 forintért lehet készpénzt felvenni bármely bankkártyával, bármely bankszámla mögött, a Digitális Plusz számla kivételével, a világ bármely ATM-jéből. Ennél más bankok még idehaza is drágább díjat számítanak fel. A banknál elérhető Gránit Platinum Mastercard bankkártyával viszont nullára csökkenthető a készpénzfelvétel díja, ugyanis havonta két alkalommal díjmentes vele az ATM készpénzfelvétel külföldön.

Az Európai Unió szabályozása következtében az EGT-tagállamok területén az euróban történő ATM-es készpénzfelvételek díja nem lehet több, mint a belföldi (magyarországi), idegen ATM-ből végzett készpénzfelvétel díja.

Ez a szabály minden hazai banknál érvényes, de kizárólag az euróban végzett készpénzfelvételekre vonatkozik! Ezáltal az eurózóna tagállamain kívül, ahol az eurótól eltérő valuta a helyi fizetőeszköz, csak az eurós ATM-ekre érvényes ez a kedvezmény! Az alábbi országokban kell figyelni a kedvezmény érvényesítésére, ahol tehát nem euró a helyi fizetőeszköz, de érvényes a kedvezmény: Bulgária, Csehország, Dánia, Izland, Lengyelország, Liechtenstein, Norvégia, Románia és Svédország.

És bár ez a cikk most nem erről szól, de ne feledjük, hogy külföldön is ingyenes a bankkártyás vásárlás. Ne vegyünk fel készpénzt, ha nem muszáj, hanem fizessünk inkább bankkártyával, mert ez korlátlan számban ingyenes az egész világon.

Tuti tippek

A bankkártya használata esetén sem árt persze néhány előzetes óvintézkedés. A letiltásra sajnos bármikor szükség lehet, ezért a bank telefonos ügyfélszolgálatának külföldről hívható telefonszáma mindenképpen legyen kéznél külföldön is. Sajnos ebben eltérő a bankok gyakorlata, vannak még bankok, ahol szépen meg kell várni az akár sok perces időt, ameddig fogadja a call center a hívásunkat, és lehet, mire fölveszik, már megtörtént a baj.

Sok bankkártyához kapcsolódik külföldön érvényes, beépített utasbiztosítás. Ennek érdemes előzetesen utánajárni, milyen országokra, milyen feltételekkel érvényes, mert helyettesítheti a külön pénzért megvásárolt utasbiztosítást. Van bank, amelynél a védelem a családtagokra is kiterjeszthető egy kisebb összegért cserébe.

A mobilfizetés pontosan ugyanúgy működik külföldön is, mint idehaza. Ahol lehet érintéses Mastercard és Visa kártyával fizetni, ott működni fog a mobiltelefon vagy az okosóra is. Arra azonban figyelni kell, hogy a mobilinternet vagy wifi külföldön is be legyen kapcsolva néha a telefonon, hogy a mobilapplikáció előre le tudja tölteni a fizetéshez szükséges tokeneket, amellyel internetkapcsolat nélkül is lehetséges a fizetés. Külföldön a hazai mobilinternet használata akadályokba ütközhet, amiről érdemes lehet előre konzultálni a mobilszolgáltatóval.

Végül fel szokott merülni, hogy a POS-terminál vagy az ATM forintban jelzi ki a fizetendő összeget (DCC). Ez biztosan rosszabb árfolyamon történik, mint a hagyományos devizaváltás, ezért utasítsuk vissza és fizessünk inkább a helyi valutában. A hagyományos devizaváltás még olcsóbb lehet, ha élünk a bankunk által kínált kedvezményes, középárfolyamos devizaváltással, amely Magyarországon az Erste, Gránit és OTP Bankoknál vehető igénybe. Ezzel például eurónként akár 3-10 forintot is spórolhatunk. És persze kedvező árfolyamon vált a Revolut is, amely voltaképpen erről lett híres és ezért terjedt el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!