Nagy Márton a Kínával szembeni védővámokról: Semmi értelme, hülyeség

2024. április 25. – 18:48

Nagy Márton a Kínával szembeni védővámokról: Semmi értelme, hülyeség

Másolás

Vágólapra másolva

„Semmi értelme, hülyeség” – ezekkel a szavakkal foglalta össze a CPAC (szélső)jobboldali konferencián tartott előadásában Nagy Márton az Európai Bizottságnak azt a felvetését, ami alapján védővámokat vetne ki a kínai elektromosautó-gyártók ellen. A nemzetgazdasági miniszter szerint a védővámok kiszabása kereskedelmi háborút indítana el. „Nem elég, hogy lokális háborúk vannak a világban, itt az ideje ezek szerint, hogy az unió akár egy kereskedelmi háborút indítson Kínával.” Nagy Márton arról beszélt, ilyenkor „a lépéseket ellenlépések követik”, és perifériák kialakulásához, elváláshoz vezetnek.

Kína amúgy az Eurostat adatai szerint az EU harmadik legnagyobb exportpiaca, 2023-ban a teljes európai export 8,8 százaléka irányult Kínába. Egy kereskedelmi háborúban azonban Kína számára nagyobb a tét: a teljes európai import 20,5 százaléka érkezik Kínából. Az EU szempontjából nézve ebből fakadóan deficites a külkereskedelmi mérleg, 2013 és 2023 között 104 milliárd euró és 397 milliárd euró közötti volt az EU kereskedelmi deficitje. 2023-ban 291 milliárd volt a mérleg hiánya, amely 106 milliárd eurós javulás volt a 2022-es rekord kereskedelmi hiányhoz képest.

Orbán Viktorhoz és Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetőhöz hasonlóan Nagy Márton is előadott a konferencián, ahol tízperces előadásban esett neki az Európai Unió gazdasági teljesítményének. „Nem sok boldogságot tudok mondani az elkövetkező tíz percben, mert az Európai Unió versenyképességről kell beszélnem, amiről nem is nagyon lehet beszélni, mert nincs. Jelen pillanatban azt látjuk, hogy az EU az elmúlt tíz-tizenhárom évben olyan mértékben elvesztette a versenyképességét, hogy kérdés, hogy helyre tudja-e állítani.” A miniszter különböző számadatokkal is készült, beszélt arról, hogyan csökkent 2010 óta az EU része a globális GDP kitermelésében, hogyan csökken a top termelékenységű cégek száma, mennyivel marad el az európai unikornisok (azaz legalább egymilliárd dollár értékelésű startupok) száma a kínaiaktól és az amerikaiaktól, de kitért az energiaárakra, a szabadalmak arányára, a globális exportra és az egyetemekre is.

„Jelenleg az EU sok tekintetben válsággal néz szembe, s ha azt kérdezzük, hogy a versenyképességre, annak a helyreállítására honnan lesz pénz, azt mondom, hogy sehonnan.” Nagy Márton szerint az Európai Uniónak legalább három dologra kellene most költenie: az Ukrajnában zajló háborúra, a saját védelmére és hadiiparának fejlesztésére, illetve a versenyképesség helyreállítására. Utóbbi azonban csak a harmadik a sorban, noha 500 milliárd eurót meghaladó összegről van szó, még akkor is, „ha egyáltalán van ötletünk arra, hogy hogyan kéne ezt csinálni”.

Beszélt az elektromosautó-iparról is, a miniszter szerint Kína két–három évvel előzi az uniós piacokat. Arról, hogy az EU 2035-re el szeretné érni az elektromos átállást, Nagy azt mondja, lehetetlen. „Bár dátum van, stratégia nincs, hogy hogyan jussunk el idáig. Kínában dátum nincs, stratégia van, ez a különbség.”

Magyarország az EU Tanácsának soros elnöksége miatt különleges helyzetben van, így Nagy szerint a versenyképesség kérdése „biztosan az asztalon lesz”. A miniszter szerint fel kell gyorsítani az elektromos autózásra való átállást, és közös EU-s stratégiát kell kidolgozni, hogy a 2035-ös dátum elérhető legyen. Előadását azzal zárta, még nem késő helyreállítani az uniós versenyképességet, mert erős, sok megtakarítással rendelkező gazdaságról van szó, ami az elmúlt években megmutatta, hogy tud rugalmas lenni.

Mi az a CPAC?

Idén harmadik alkalommal rendezték meg az amerikai Republikánus Párt (szélső)jobb szárnya által szervezett éves szuperkonferencia (CPAC) magyar kiadását, a budapesti CPAC Hungaryt. Az eseménynek minden évben Orbán Viktor a főszónoka, idén arról beszélt, hogy ha akarná sem tudná „megüzenni a bíróságoknak, hogy mi a helyes”.

A konferenciát idén is a közpénzzel bőven felpumpált Alapjogokért Központ szervezi április 25. és 26. között. A CPAC eredetileg az 1970-es évek óta az amerikai jobboldal éves nagygyűlése, az első európai fórumot, a CPAC Hungaryt 2022-ben rendezte meg az Alapjogokért. Az ismertető szerint „a világ legismertebb jobboldali vezetői, kutatói és influenszerei látogatnak el” a CPAC Hungaryre, idén például Janez Janša volt szlovén és Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök szólal fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!