Mégsem zárult le a Duna Terasz átadása, a tulajdonosok már egy éve várják a beköltözést

2024. április 10. – 14:08

Mégsem zárult le a Duna Terasz átadása, a tulajdonosok már egy éve várják a beköltözést
A Duna Terasz Grande lakópark 2024 márciusában – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mégsem tudnak beköltözni a tulajdonosok a XIII. kerületi Duna Terasz Grande (DTG) lakóparkba, mivel az ingatlan beruházója, a Duna Terasz Grande Kft. nem tudja birtokba adni az ingatlanokat a lakópark tűzjelző rendszerének a kódjai nélkül – tudta meg a Telex a lakóktól. A kódok a lakópark kivitelezőjénél, a KÉSZ Zrt.-nél vannak, az azonban nem hajlandó átadni azokat, amíg nem történt egy ismételt pénzügyi elszámolás a két cég között.

Már elkezdtek reménykedni

Az ügy nem most kezdődött: először 2023 márciusára ígérték az ingatlanok átadását, de a beruházás befejezése csúszni kezdett. Mára a legtöbb tulajdonos a lakások teljes vételárát megfizetve vagy a hitelezést elintézve várja, hogy mikor költözhetnek végre be az épületbe. A beruházó Duna Terasz szerint a kivitelező KÉSZ Építő Zrt. késlekedett a munkálatokkal, a KÉSZ szerint pedig nem számolt el velük rendesen a Duna Terasz. A vita végül odáig fajult, hogy januárban a beruházó felbontotta a szerződést a KÉSZ Zrt.-vel, emiatt pedig a kivitelező kizárta a Duna Teraszt az építési területről, és a pénzügyi elszámolásig nem volt hajlandó átadni a lakóparkot.

Március végén aztán a bíróság is kimondta, hogy rendőri segítséget is igénybe vehetnek a KÉSZ Zrt. kilakoltatásában, így visszajuttatva a lakóparkot a beruházónak. Mielőtt a rendőri beavatkozás megtörtént volna, a KÉSZ Zrt. magától kivonult a lakóparkból.

„Tekintve, hogy a KÉSZ Építő Zrt. levonult a Duna Terasz Grande építési területéről, a beruházó birtokba tudja venni azt. Ezt követően pedig a vevők is tudnak élni a szerződéses jogaikkal” – írta március végén az OTP. A bank korábban úgy döntött, a helyzet tisztázódásáig nem folyósítja a lakásvásárlóknak nyújtott hitelek utolsó részletét a Duna Terasznak, de a KÉSZ levonulásával a tulajdonosok is elkezdhettek reménykedni, hogy egyre közeledik a beköltözés napja.

A tűzjelzőkön múlik minden

Most azonban úgy tűnik, nem történt meg teljesen a lakópark dokumentációinak az átadása, így a tűzjelző rendszer nélkül a Duna Terasz sem üzemeltetni, sem birtokba adni nem tudja a lakásokat.

Ez azt jelenti, hogy hiába az átadás, a tulajdonosok továbbra sem tudnak beköltözni Duna-parti lakásaikba.

A lakóknak a helyzetet a KÉSZ Építő Zrt. és a Duna Terasz is megerősítette. A kivitelező szerint amikor átadták előző héten a lakóparkot, még üzemszerűen működtek a tűzjelző berendezések, amelyeket a Duna Terasz képviselői is ellenőriztek, ezért a mostani probléma egyetlen oka az lehet, hogy a Duna Terasz birtokbavétele után kikapcsolták őket. Arról írt a KÉSZ, hogy az átadáskor a Duna Terasz mindentől elhatárolódott, ami nem a kulcsok vagy az épület fizikai átadására vonatkozott, így a cég akarata ellenére sem tudták rendezni a Duna Terasszal a pénzügyi elszámolást.

A KÉSZ szerint a bíróság csak a terület elhagyására kötelezte őket, ezért továbbra sem kell átadniuk a lakópark dokumentációját, köztük a tűzjelző rendszer kódjait addig, amíg nem történik meg az elszámolás.

A vállalat arról írt, hogy amint ez megtörtént, kész átadni a kódokat, de mivel nem tudja elérni a Duna Terasz munkatársait, a tárgyalásokat sem tudják megkezdeni.

A Duna Terasz Grande nem válaszolt a Telex által feltett kérdésekre, de korábbi sajtóközleményükben arról írtak, hogy nem tartoznak több pénzzel a KÉSZ Zrt.-nek, és ha lesz is elszámolás, ott ők fognak pénzt követelni a KÉSZ-től, amiért a DTG-nek kötbért kellett fizetnie a lakóknak a késedelmek miatt. A Duna Terasz korábban arról írt a KÉSZ Zrt. területfoglalása közben, hogy amint visszakapják a lakóparkot, újra felmérik annak állapotát, ha kell, javítanak, és amint tudják, átadják a lakásokat a tulajdonosoknak.

Az ügyben több fejlemény is volt január óta, a szerződés felbontása után egymásra mutogatott a két vállalat. Míg a KÉSZ az ismételt elszámolást várta, a Duna Terasz a késedelmek mellett a kivitelező munkájának minőségét kifogásolta. A témával bővebben is foglalkoztunk a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!