Netrisk: A lakásbiztosítási kampányban résztvevők 84 százaléka másik biztosítót választott

2024. április 8. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

A márciusi lakásbiztosítási kampányban új szerződést kötő tulajdonosok és bérlők 84 százaléka másik biztosítót választott

– közölte saját adatai alapján a Netrisk hétfőn az MTI-vel. Idén a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank szervezésében először indult koncentrált lakásbiztosítási kampány, az állami intézmények azt várták a kezdeményezéstől, hogy az ügyfelek tudatosabban választanak majd jobb fedezetű biztosítást. A 100 ezer milliárd forintnál nagyobb értéket képviselő magyarországi lakóingatlan-állomány egy részénél ugyanis a szükségesnél jóval alacsonyabb összegre szóltak a korábban kötött biztosítások.

A vezető magyar online biztosítási portálnak számító Netrisken februárhoz képest márciusban átlagban naponta nyolcszor-tízszer több lakásbiztosítást kötöttek, mint tavaly ugyanazokon a napokon, de volt olyan nap, amikor ötvenszeres volt a bővülés. Ennek megfelelően szerződésszámban összesen 17-szeres volt a növekedés.

A márciusban megkötött lakásbiztosítások átlagdíja 34 600 forint volt, szemben a jegybank hivatalos, múlt év utolsó negyedévére vonatkozó 56 ezer forinttal.

A Netrisk adatai szerint jelentősen eltérnek a lakások és a családi házak díjai, előbbieknél az egy négyzetméterre vetített átlagdíj a kampányban 381 forintot, utóbbiaknál 268 forintot tett ki. A lakásoknál az országos átlagdíj 21 ezer, a családi házaknál pedig 42 ezer forint volt. A Netrisk adataiból az is kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Bank feltételrendszerének megfelelő, úgynevezett Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások is népszerűbbek lettek. Az idei kampányban megkötött lakásbiztosítások 32 százalékát adják ezek a konstrukciók, míg egy évvel korábban 19 százalékos volt a részesedésük.

Budapesten a legtöbb lakásra a XIV., XIII. és XI. kerületben kötöttek lakásbiztosítást, családi házaknál a toplistára a XVII., XVIII., XVI. kerület került fel. A városoknál Dunakeszin, Szigetszentmiklóson, Vácon és Dunaharasztiban lévő ingatlanokra kötötték a legtöbb lakásbiztosítást a kampányban. A megyeszékhelyek közül Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs és Székesfehérvár emelkedett ki a mezőnyből; lakosságarányosan pedig a Balaton déli partján fekvő Zamárdiban kötötték a legtöbb biztosítást.

A legtöbb szerződést a KÖBE, a Groupama, a Genertel és a K&H biztosítóknál kötötték, a legnagyobb növekedést a portfólión belül részarányban pedig a KÖBE, a Genertel, a Gránit, a Generali és a K&H érte el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!