„Végső fázisban van” – írta a minisztérium a reptér felvásárlásáról, amit Orbán tavaly befejezettnek nevezett

2024. április 3. – 13:39

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor évzáró, december végi kormányinfóján arról beszélt, hogy bármikor létrejöhet a reptér felvásárlásáról szóló tranzakció, de még április elején sem történt meg a hivatalos bejelentés. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint minden rendben: ütemezetten haladnak, a tranzakció a végső fázisban van.

„Ha jól értem, akkor már bármelyik nap történhet bejelentés. Nem olyan egyszerű egy ilyen céget átvenni, mert mögötte hitelek, bankok, sok minden van, és ezeket egyenként végig kell tárgyalni. (…) Most már ebben a szakaszban vagyunk, tehát ezt én egy befejezett ügynek gondolom” – mondta Orbán Viktor közel 100 napja a reptér felvásárlásáról. A nagy bejelentés azóta sem történt meg, a késlekedés okaival foglalkozott szerdai cikkében a 444.hu is, amire Nemzetgazdasági Minisztérium egy közleményben reagált.

„Minden hamis híresztelés ellenére a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy helyrehozza a Gyurcsány-kormány bűnét, amely elherdálta a repteret, mint kiemelkedő stratégiai eszközt” – írták. Majd azzal magyarázták a folyamat lassúságát, hogy a reptér visszavásárlása „a rendszerváltás utáni időszak messze legnagyobb tranzakciója”, ezért bonyolult és komplex feladatot jelent, mert „repteret eladni könnyű, visszavásárolni nehéz”.

A minisztérium szerint az sem ritka, hogy egy ilyen volumenű megállapodás bárhol a világon éveket vesz igénybe. „Ezekhez az ügyletekhez képest a jelenlegi tranzakció előrehaladása kifejezetten gyorsnak értékelhető” – tették hozzá. A minisztérium az eladóval történő megállapodás mellett ugyanolyan fontosnak tartja a hitelezővel való megegyezést is. A két tárgyalási folyamat párhuzamosan zajlott, „amelynek keretében több tucat bankkal és nemzetközi alappal kellett megállapodni” – írta Nagy Márton minisztériuma. Hozzátették: mindkét kör pozitívan értékelte, hogy „a kormány gyors és szakszerű módon történő megállapodásra törekszik”.

A magyar állam a világ legnagyobb reptér-üzemeltetőjével, a francia Vinci Airportsszal szeretné megvenni a Budapest Airportot. A Vinci Airports a világ első számú ágazati cégeként 13 országban 65 repülőteret működtet. Tavaly év végén egy csomó mindent eladott a magyar állam, hogy össze tudja szedni a reptér megvásárlásához szükséges pénzt, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!