Megint rontják a lakossági állampapírokat: két típusnak is csökken a kamatozása

2024. március 26. – 15:54

Másolás

Vágólapra másolva

Április másodikától 6,5 százalékról 6 százalékra csökken az egyéves állampapír és az egyéves Kincstári Takarékjegy éves kamatszintje – írja az ÁKK közleménye alapján a Portfolio. A hároméves futamidejű fix állampapírból is lecserélik a mostani sorozatot egy újra, de ennek nem változnak a feltételei, 7 százalékon marad az éves kamatozás.

Az állampapírokat kibocsátó Államadósság-kezelő Központ tavaly nyár óta folyamatosan rontja az állampapírok kamatfeltételeit. Nagyon sokáig a prémium állampapírok számítottak a legjobbnak, de ezeket mostanra annyira lerontották, hogy a legtöbben inkább az egyéves és a hároméves, fix kamatozású sorozatokból vásárolnak.

Az egyéves papírok kamatozása idén januárig 8 százalék volt, akkor 6,5 százalékra vitték le, április másodikától pedig ez 6 százalékra csökken. Ugyanakkor változik meg az egyéves takarékjegy kamatozása is.

Február végén és március végén egyébként egy csomó állampapír-sorozat fizetett kamatot, és nagy kérdés volt, hogy ezt az állampapír-tulajdonosok mire költik. Erről mi is megkérdeztük az olvasóinkat, a több mint 5000 válasz alapján készült összefoglalónk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!