Több mint 23 milliárd forintos kárt okoztak a banki csalások tavaly Magyarországon

2024. március 23. – 20:18

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2023-ban összesen 18 296 alkalommal hajtottak végre sikeres banki csalást Magyarországon. Az ügyfeleknek ez 23 milliárd forintnál is nagyobb kárt okozott.

A fenti szám azt mutatja, hogy nagy mértékben nő a banki visszaélések száma, ugyanis 2022-ben még 9 milliárd forintos kárt okoztak a csalók. A csalási dömping a járvány idején, 2020-ban indult be, azóta minden évben a többszörösére nőtt a sikeres visszaélések száma és értéke – számolt be az MNB adatairól az RTL Híradó.

Az adatokból az is látszik, hogy 2023 utolsó negyedévében az előző negyedévhez képest mintegy a harmadával csökkent a sikeres csalások száma és összege.

Ez a javuló tendencia az ügyfelek éberségével és felkészültségével, illetve a bankok visszaéléseket szűrő rendszereivel magyarázható. Az MNB azonban továbbra is óvatosságra int a banki visszaélések miatt.

Korábban a Telexen is külön anyagban foglalkoztunk azzal, hogyan védhetőek ki a banki csalások. A cikk szerzője, Brückner Gergely ezért az anyagáért elnyerte 2023 őszén a Felelős Fintech Tartalma díját.

Brückner Gergely a banki csalás témakörével több cikkben, és egy podcastban is foglalkozott:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!