VSquare: Új, százmillió dolláros szuperjachtra adtak le megrendelést Magyarországról

2024. március 21. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb méretes luxusjachttal gyarapodhat a NER-flotta, ugyanis a VSquare információi szerint nemrég rendelést adtak le Magyarországról ugyanahhoz a hajóépítő céghez, amely a Rose D'Ort is gyártotta. A hírlevél szerzője, Panyi Szabolcs (Direkt36) megbízható forrásból úgy értesült, a Sanlorenzo nevű olasz cégtől egy magyar ügyfél készül vásárolni egy 73 méter hosszú megajachtot.

A 73steel néven futó hajótípus a Sanlorenzo jelenlegi legnagyobb modellje, és ha a Vsquare információi helytállóak, a magyar megrendelő 2028-ban juthat hozzá az egyedileg készülő hajójához, ami nagyjából 100 millió dollárba (több mint 36 milliárd forintba) kerül.

A készülő hajó látványterve – Forrás: Sanlorenzoyacht.com
A készülő hajó látványterve – Forrás: Sanlorenzoyacht.com

Ennyi pénze (pláne jachtra fordítható pénze) nincs nagyon sok embernek/cégnek Magyarországon, a Direkt36-nál úgy becslik a Forbes gazdaglistái alapján, hogy csak a magyar vagyonosok top 7-je engedhet meg magának ilyen beruházást – ami egyébként nem túl jó befektetés, ezek a hajók ugyanis rendkívül gyorsan veszítenek az értékükből, és óriási a fenntartási költségük.

A VSquare felidézi a NER jachtevolúcióját is:

  • a 2010-es évek közepén még egy 35 méteres, Artemy nevű hajón fotózták le Mészáros Lőrincéket. A hajó tulajdonosa egy Máltára bejegyzett cég volt, melynek végső tulajdonosa Szíjj László építőipari milliárdos, a Duna Aszfalt feje.
  • Nem sokkal később a 20 millió dollárt érő, 42 méteres Lady MRD lett a kormányközeli milliárdosok, politikusok és tisztségviselők új nyaralószpotja, ezen a hivatalosan szintén Szíjj László tulajdonában álló jachton fotózták le Szijjártó Pétert is.
  • A következő fejezet a szintén Szíjj nevén lévő Seagull MRD volt, egy 50 méter hosszú, 35 millió dollár értékű hajó, amit nem sokkal később követett
  • a Rose D'Or, amivel tavaly nyáron Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea nyaralt a Földközi-tengeren. Ezt a 75 millió dollárosra becsült, 62 méteres megajachtot hivatalosan a Mészáros-féle MBH Bank egyik leányvállalata lízingelte. Az előző hajókat a Benetti nevű olasz hajógyár építette, ezt viszont – a következőhöz hasonlóan – már a Saanlorenzo.

A Vsquare megkereste az MBH-t a következő hajóval kapcsolatban, segítenek-e a finanszírozásban, a válasz szerint a banktitok miatt nem adhatnak információt erről. A Sanlorenzo hajógyártó cég nem válaszolt az arra vonatkozó kérdésre, megerősítik-e, hogy készül egy új luxusjacht egy magyar ügyfélnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!