Versenyfelügyeleti eljárást indít a Temuval szemben a GVH

2024. március 13. – 08:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Versenyfelügyeleti eljárást indít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Temu online piactér európai működtetőjével, a Whaleco Technology Limiteddel szemben, közölte a hivatal. Közleményükben azt írták, hogy értékelték az elmúlt hetekben beérkezett beadványokat, információgyűjtést végeztek, és ez alapján indították az eljárást.

A gyanú szerint a Temut működtető vállalkozás vélhetően tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat. A GVH szerint több olyan üzenetet is közvetít a Temu, ami valószínűsíthetően sürgetheti, „pszichés nyomásgyakorlás alá helyezheti” a vevőket, példaként említették ezeket:

már csak 4 maradt, majdnem elfogyott, megvásárolva 1 perccel ezelőtt, Siessen! Több, mint x személy helyezte a kosarába ezt terméket, Keresett! x eladva az utolsó 24 órában, a közelmúltban x-en értékelték 5 csillaggal.

A GVH február végén közölte, hogy vizsgálja a Temu kereskedelmi gyakorlatát, és azokat a bejelentéses eljárásokat, amelyek februárban beérkeztek hozzá. Februárban elegük lett a magyar kereskedőknek a Temuból, többen is bejelentést tettek a versenyhivatalnál.

A Temu nevű kínai webáruház egy Super Bowl-reklám után indult óriási növekedésnek, és kevesebb mint egy év alatt Európában lekörözte az eBayt a felhasználók számában. Az üzleti modellje azonban egyelőre nem fenntartható: a cég 2023-ban folyamatos veszteségtermeléssel tartotta fenn alacsony árait, a kiesést az anyavállalat másik sikeres cégének bevétele finanszírozza. A Temu ráadásul rövid pályafutása során már több botrányba belefutott. A cégről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Frissítés 2024. 03. 21.: A Temu a Telex megkeresésre azt közölte. „Teljes mértékben együttműködünk a GVH-val az e-kereskedelmi platformunkkal kapcsolatos vizsgálat során. Vállalkozásként elsődleges célunk, hogy biztonságos és megbízható vásárlási platformot nyújtva szolgáljuk ügyfeleink érdekeit. Mivel viszonylag újak vagyunk a magyar piacon, lelkesen tanulunk és alkalmazkodunk, hogy megfeleljünk a helyi fogyasztók elvárásainak és preferenciáinak. A Temu azért van itt, hogy választási lehetőséget és értéket kínáljon a fogyasztóknak, és készek vagyunk minden szükséges lépést megtenni annak érdekében, hogy működésünk megfeleljen a legmagasabb szintű megfelelési normáknak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!