Minden eddigi rekordot megdöntött az arany ára

2024. március 5. – 18:19

Másolás

Vágólapra másolva

Unciánként 2141 dollár fölé emelkedett az arany ára – írja a Reuters. Az arany legutóbb tavaly decemberben ért el történelmi csúcsot 2135,40 dolláron.

Bart Melek, a TD Securities árupiaci stratégiákért felelős vezetője szerint a második negyedévben akár 2300 dollár fölé is emelkedhet az arany ára.

Az arany ára, amelyet politikai és pénzügyi bizonytalanság idején gyakran használnak biztonságos értéktárolóként, az izraeli–gázai háború kezdete óta 300 dollárral emelkedett. „A geopolitikai kockázatok és a világszerte sűrű választási naptárral rendelkező év valószínűleg továbbra is erősíteni fogja az arany iránti lakossági keresletet” – jósolta Nitesh Shah, a WisdomTree árupiaci stratégája.

Az ezüst ára 0,2 százalékkal 23,94 dollárra emelkedett unciánként. A többi nemesfém ára csökkent: a platina 1,6 százalékkal 883,12 dollárra, a palládium pedig 1,7 százalékkal 944,73 dollárra esett.

Arról január elején a Telexen is írtunk, hogy idén megérheti betárazni aranyból. 2024 ugyanis viszonylag bizonytalan évnek tűnik, és a szakemberek szerint ha erősebb lesz a világgazdasági megtorpanás, akkor az ilyenkor szárnyaló arany mentheti meg a portfóliókat. Ha pedig jobb éve lesz a világgazdaságnak, akkor is jók lehetnek a nemesfém-befektetések, ám ebben az esetben érdemes növekedésérzékeny fajtákat is venni, elsősorban ezüstöt és platinát. A jegybankok tömeges aranyvásárlásai évek óta tolják fel az arany árát, a trend idén is folytatódhat – írtuk.

Az aranyat, mint befektetést, szokásos év eleji gyűjtésünkben szakértőink is ajánlották

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!