Visszavonta a sárbogárdi akkulerakat engedélyét a kormányhivatal

2024. február 29. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányhivatal visszavonta a CB Engineering Kft. veszélyeshulladék kereskedelmi engedélyét, és Sárbogárd városa is megtiltotta a lakóházak melletti csarnok akkutárolásra való használatát – számolt be erről Facebook-oldalán Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője.

Az ügyet a Sárbogárdon élő Orosvári Zsolt tárta fel, aki jelezte a zöldpártnak, hogy december óta kamionokkal hordják a településre a selejtes és el nem adott akkumulátorokat. Február 16-án nyilvánosságra hozták a Fehér Vármegyei Kormányhivatal által kiadott engedélyt, amely szerint a CB Engineering tízezer tonna veszélyes és nem veszélyes akkuhulladékot tárolhat a sárbogárdi Árpád úton található csarnokban.

„A helyi civilekkel és Jávor Benedekkel, valamint a Párbeszéd–Zöldek szakértői csapatával feltártuk az ügy hátterét, kérdéseket és beadványokat intéztünk a kormányhivatalhoz, a katasztrófavédelemhez, az érintett cégekhez és a városvezetéshez, valamit büntetőfeljelentést is tettünk az ügyben. Hétfőn a parlamentben interpelláltam az illetékes miniszterhelyettest, aki akkor még azt állította, hogy minden a legnagyobb rendben, a jogszabályok betartásával történik. Mára kiderült, hogy mégiscsak nekünk volt igazunk, a sárbogárdi történet ezer sebből vérzik” – írta Tordai.

A fejleményekről Sárbogárd fideszes polgármestere, Sükösd Tamás is beszámolt a közösségi oldalán, ahol azt írta, sem akkumulátorbontó, sem akkumulátorraktár nem lesz a településen, és veszélyes hulladékot sem fognak ott tárolni. „Sárbogárd Város Önkormányzata – ha háborút nem is – de csatát nyert a mai napon! Ez nem a lakossági fórum és nem is az aláírásgyűjtés és főleg nem a politikai alapú hangulatkeltés eredménye, hanem a szakmai munkáé. Sárbogárd város jegyzője és az ügyben eljáró kollégák, valamint a saját munkám” – írta.

A polgármester hozzátette, hogy a város jegyzője – nem jogerős, de előzetesen végrehajtható határozatával – megtiltotta a telephely bérlőjének a tevékenység végzését, és bezáratta a telephelyet. „Megtaláltuk a jogi megoldást. Bár a határozat ellen van helye fellebbezésnek, de tevékenység a telepen nem végezhető. Nem lehet ott raktározni sem akkumulátort, sem semmiféle hulladékot. A határozat kézbesítése 15 óra 37 perckor elektronikusan megtörtént” – írta Sükösd.

A beszámoló szerint a kormányhivatal tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a cég számára korábban hulladék kereskedelemre kiadott engedélyt visszavonták. „A visszavonás oka a kérelmező megtévesztő adatszolgáltatása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a per formailag folytatódik tovább, az engedélyezési eljárás újraindul, addig pedig hulladék kereskedelmi tevékenység nem folytatható” – tette hozzá a polgármester.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!