Januárra ígérték a kezdést, de még mindig nem álltak munkába a filippínó sofőrök az Arrivabusnál

2024. február 21. – 06:57

Másolás

Vágólapra másolva

Novemberben huszonhárom Fülöp-szigeteki buszsofőr érkezett Budapestre, hogy egy két hónapos szakmai és kulturális képzés után munkába álljanak az egyik budapesti buszos szolgáltatónál, az Arrivabus Kft.-nél. A január közepére ígért munkakezdés viszont nem történt még meg a Népszava információi szerint.

Krsják Attila, a ArrivaBus Kft. kommunikációért felelős munkatársa azt mondta: azért csúszik a sofőrök munkakezdése, mert a képzési programjuk még nem zárult le. Arról Krsják későbbre ígért tájékoztatást, hogy hol akadt el komplex képzési és integrációs program.

Az előválogatás után ideérkező sofőrök csak akkor állhatnak szolgálatba, ha sikeresen elvégzik az Arrivabus saját szakmai képzését, valamint megszerzik az európai GKI- (Gépjárművezető Képesítési Igazolványt) engedélyt, illetve megfelelnek a pályaalkalmassági vizsgálaton (PÁV). Ezek nélkül egyáltalán nem vezethetnének buszt Magyarországon. Mivel az Arriva flottájában több mint százmillió forintos, jellemzően fiatal buszok vannak, és feltehető, hogy a Fülöp-szigeteki sofőrök nem ismerik az MAN és a Mercedes típusait, az ezekkel kapcsolatos ismereteket szintén el kell sajátítaniuk, írtuk korábbi cikkünkben.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban azt közölte, hogy a külföldi munkavállalóknál szigorúan számon fogják kérni az üzembiztonsági és utastájékoztatási követelmények betartását, különösen a kielégítő kommunikációhoz szükséges nyelvtudást.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke, Naszályi Gábor a Népszavának azt mondta, a Fülöp-szigeteki sofőröket először a főleg turisták által igénybe vett 100E járatokon állíthatják majd munkába, „ott ugyanis kevésbé feltűnő, ha csak angolul kommunikálnak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!