Orbán Viktor öccse kiszállt a több mint egy éve végrehajtás alatt álló cégéből

2024. február 14. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

Eladta tulajdonrészét a budapesti székhelyű Gamma Analcont Ipari Folyamatműszergyártó Kft.-ben ifj. Orbán Győző – írja a 444.

Orbán Viktor öccse 2015 óta kisebbségi tulajdonos (26 százalékos tulajdoni részesedéssel) az 1991-ben alapított cégben, bár az operatív irányításban nem vett részt. Mellette két másik magánszemély birtokolta a társaságot. Ifj. Orbán Győző 2023. november 30-án adta el a részét az addigi többségi tulajdonosnak, Nagy Tibornak, aki így a kft. 85 százalékát birtokolja. A változást idén január 23-án vezették át a cégkivonaton, és törölték a tulajdonosok közül a miniszterelnök testvérét.

A cég működése finoman szólva sem volt zökkenőmentes az elmúlt években. Már tavaly novemberben azt írtuk, kisebb csoda, hogy a cég még működik, annak ellenére, hogy egy éve végrehajtás alatt áll, tíz hónapos késéssel adta le 2021-es beszámolóját, a 2022. évit pedig még nem adta le. A 2022-es évre szóló beszámolót végül 2023 végén benyújtotta a cég, a NAV által még 2022 novemberében indított végrehajtásra azonban nem sikerült megoldást találni, a cégkivonatban azóta is folyamatban lévő eljárásként szerepel.

A Gamma Analcont Kft.-ről legutóbb 2021-ben írtunk, amikor a cég egy másik vállalattal együtt közbeszerzést nyert. A miniszterelnök öccsének cége az E.ON projektjéért (a másik céggel együtt) összesen 255,9 millió forintot kapott, a későbbi karbantartásért pedig 11,8 milliót. Az E.ON akkor azt nyilatkozta, a Gamma Analcont kiválasztásában az ajánlott ár és a szakmai alkalmasság szempontja játszott szerepet, „a tulajdonosi kör vizsgálata nem tartozik a kiválasztás szempontjai közé”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!