Közbeszerzést nyert egy cég, amiben Orbán egyik öccse is tulajdonos

2021. március 23. – 07:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Leginkább alvállalkozóként vagy építőanyagok beszállítóiként vesznek részt az Orbán család különböző cégei az állami projektekben, amikről így nem érhetőek el információk nyilvános adatbázisokban, ám most Orbán Viktor egyik öccse, ifj. Orbán Győző közbeszerzést nyert – illetve nemcsak ő, mert a Gamma Analcont Kft.-ben, ami egy másik vállalattal együtt indult az E.ON projektjéért, ő 2015 óta 26 százalékos kisebbségi tulajdonos – írja a Direkt 36.

A szerződés értelmében 270 nyomásszabályozó állomás távfelügyeletét kell majd ellátniuk. A Gamma Analcont feladata lesz a rendszer telepítése, üzembe helyezése, dokumentálása, a másik cég pedig a hardvert és szoftvert szállítja majd. Ezért a két cég összesen 255,9 millió forintot kap, a későbbi karbantartásért pedig 11,8 millió jut majd nekik. Hogy ez milyen arányban oszlik meg közöttük, nem tudni.

Az E.ON ugyan német magántulajdonban áll, de egy keretmegállapodás értelmében hamarosan részben állami tulajdonba kerülhet, ha a magyar állam a terveknek megfelelően megvásárolja az E.ON Hungária negyedét. Közbeszerzést azért írhattak ki, mert közszolgáltatást nyújtanak. A teljes közbeszerzés egyébként összesen 899 nyomásszabályozó állomásra terjedt ki, és végül többekkel is szerződést kötöttek. A legjobb ajánlattevő a munka 50 százalékát kapta, a második 30, a harmadik pedig 20 százalékot. A Gamma Analcont Kft. a második legjobb ajánlatot adta, ám összességében még így is 50 millió forinttal több pénzt kap majd, mint az a cég, ami 50 százalékot végez majd el. Az E.ON a lap megkeresésére azt válaszolta, hogy a Gamma Analcont kiválasztásában az ajánlott ár és a szakmai alkalmasság szempontja játszott szerepet, „a tulajdonosi kör vizsgálata nem tartozik a kiválasztás szempontjai közé”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!