Kisebb csoda, hogy még mindig működik Orbán Viktor öccsének cége

2023. november 17. – 09:50

Másolás

Vágólapra másolva

Egy éve végrehajtás alatt áll, tíz hónapos késéssel adta le 2021-es beszámolóját, a 2022. évit pedig még mindig nem tette közzé ifj. Orbán Győző cége, a Gamma Analcont Ipari Folyamatműszergyártó Kft. – írja az Mfor.hu.

Orbán Viktor öccse 2015 óta kisebbségi tulajdonos (26 százalékos tulajdoni részesedéssel) az 1991-ben alapított cégben, mellette két másik magánszemély birtokolja a társaságot.

A főtevékenységként mérőműszergyártással foglalkozó cég ellen 2022. november 16-án rendelte el a végrehajtást a NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatósága, amit egy hónappal később, december 14-én el is kezdett. A cégkivonatban a végrehajtás azóta is folyamatban lévő eljárásként szerepel.

A jelek szerint a végrehajtási eljárások korábban sem nagyon rázták meg a társaságot,

az Opten adatbázisa szerint ugyanis az elmúlt 14 évben összesen 9 alkalommal jegyeztek be végrehajtási eljárást a cégre.

A cég 2021-ben a 461 millió forintos árbevételből 2,2 milliós tiszta profitot termelt, a 2022-es gazdálkodási adatai viszont még nem ismertek, a beszámolót ugyanis a mai napig nem adta le a társaság. De a 2021-es dokumentumokat is csak idén márciusban, 10 hónappal a határidő után tették közzé.

Az Mfor.hu elemzése szerint kisebb csoda, hogy a határidők meglehetősen lazán kezelése ellenére a cég még mindig működhet, a szabályok szerint ugyanis:

  • amennyiben egy cég nem adja le május 31-re az éves beszámolóját, akkor 30 napos határidővel a NAV a közzétételi kötelezettség teljesítésére szólítja fel;
  • ha ezután sem adja le, akkor szintén 30 napos határidővel és 200 ezer forintos bírsággal újra felszólítja;
  • ha ekkor sem teszi közzé a beszámolót, akkor az adóhatóság hivatalból törli az adószámot és kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását;
  • a cégbíróság ezután 15 napon belül intézkedik a cég törléséről, vagyis megkezdődik a kényszer-végelszámolás.

Tehát – papíron – a beszámoló közzétételének elmulasztása a mulasztástól számított 4-6 hónapon belül a cég megszüntetéséhez vezethetne.

A Gamma Analcont Kft.-ről legutóbb 2021-ben írtunk, amikor a cég egy másik vállalattal együtt közbeszerzést nyert. A miniszterelnök öccsének cége az E.ON projektjéért (a másik céggel együtt) összesen 255,9 millió forintot kapott, a későbbi karbantartásért pedig 11,8 milliót. Az E.ON akkor azt nyilatkozta, a Gamma Analcont kiválasztásában az ajánlott ár és a szakmai alkalmasság szempontja játszott szerepet, „a tulajdonosi kör vizsgálata nem tartozik a kiválasztás szempontjai közé”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!