Göd helyett a vármegye kapta meg a Samsung-gyár 6,8 milliárdnyi adóját

2024. február 9. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

Felkerült a NAV oldalára, hogy mennyi adó folyt be a különleges gazdasági övezetekből. Ez alapján a gödi Samsung-gyár 6,8 milliárd forintot fizetett be a vármegyének, ami amúgy a városhoz folyt volna be. Göd költségvetését tegnap fogadták el, a város összbevétele idén nagyjából 5 milliárd forint.

A kormány még a járvány első hulláma idején elrendelt veszélyhelyzetben hozott egy rendeletet a különleges gazdasági övezetekről, ami szerint egyes területek tulajdonjoga – és így a helyi adóztatás joga – a megyei, ma már vármegyei önkormányzatot illeti.

A gödi önkormányzat alkotmányjogi panaszban kérte az Alkotmánybíróságot, hogy nyilvánítsák alaptörvény-ellenessé a 2020-as kormányrendeletet. Az AB arra jutott, hogy a rendelet nem alaptörvény-ellenes, de alkotmányos követelményként az is előírták, hogy az Országgyűlésnek a helyi önkormányzatok kötelező feladat- és hatásköreinek ellátásához azokkal arányban álló költségvetési, illetve más vagyoni támogatást kell biztosítania.

A Samsung-gyár 6,5 milliárd forint iparűzési adót, 17 millió forint telekadót és 311 millió forint építményadót fizetett be 2023-ban. Duna-mente – Fejér megye különleges gazdasági övezetből 3,2 milliárd, a Mosonmagyaróvár különleges gazdasági övezetből pedig 50,7 millió forint folyt be a vármegyékhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!