Ezermilliárdos pénzeső: derítsük ki együtt, mire költik a magyarok az állampapírjaik kamatait!

Legfontosabb

2024. február 3. – 06:49

Ezermilliárdos pénzeső: derítsük ki együtt, mire költik a magyarok az állampapírjaik kamatait!
Illusztráció: Lerch Julcsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Most fizet kamatot az állampapír, amit ez elmúlt években vásárolt, de nem tudja, mit csináljon a pénzzel? Vagy nagyon is lenne mire elköltenie, és már tűkön ülve várja a kamatfizetést? Bármelyik a helyzet, van önnek egy kérdőívünk.

Teljesen névtelen, semmilyen személyes adatot nem gyűjtő felmérést indítunk, amit ide kattintva tud elérni. Arra vagyunk kíváncsiak, ki mennyi pénzt kap most az állampapírjai kamataként, és azt mire költi. Az eredményeket és a legjobb ötleteket a végén összegyűjtjük, feldolgozzuk, és teljes anonimitást tartva közöljük, hogy mindenki lássa, milyen ötleteik vannak a többieknek.

A következő néhány hónapban körülbelül ezermilliárd forint értékben fizet kamatokat az állam az állampapírok, azon belül elsősorban prémium állampapírok kamataira.

Ezek néhány kivételt leszámítva minden évben január vége és tavasz vége között fizetnek az előző előtti év inflációja felett valamennyi kamatprémiumot.

Amikor 2022 végére iszonyú nagy lett az infláció Magyarországon, az emberek rájöttek, hogy nem nagyon éri meg a párnacihában, vagy a fix kamatozású állampapírokban tartani a pénzüket. Ekkor kezdték el megrohamozni a bankokat és az államkincstárat, és volt, hogy egyetlen héten majdnem 200 milliárdért vettek csak prémium állampapírt.

Ez oda vezetett, hogy mára több mint 7000 milliárd forint van csak prémium állampapírban. Azt, hogy melyik sorozatból mennyit tart a lakosság, a következő ábrán mutatjuk:

Az ábrán a lejárati dátum egyben a kamatfizetési napot is jelöli, vagyis itt böngészheti, hogy pontosan mikor kap majd pénzt, ha van valamelyik sorozatból.

Egyetlen kérdés maradt: ki mibe fekteti a pénzét?

A tavalyelőtt és tavaly még elérhető, most iszonyú jól fizető inflációkövető állampapírokat november óta nem lehet kapni, tehát most már valami más befektetés után kell néznünk.

A napokban megjelent Brückner Gergő kollégánk cikke, amiben szakértők tanácsait ismertette. Ebben olyan ötletek szerepeltek, mint:

  • meglévő, forintalapú magyar állampapírok;
  • euróalapú állampapírok;
  • külföldi kötvények és részvények;
  • olyan magyar cégek, mint az OTP, a Mol, a Magyar Telekom és a Richter Gedeon részvényei.

Azt viszont természetesen tudjuk, hogy mindenki okosabb a befektetési szakértőknél, most tehát nem az ő tanácsaik az érdekesek. Hanem az, hogy kedves olvasó, ön mire fogja költeni azt a pénzt, amit az állampapírjai után kap, már ha van ilyenje.

A következő anonim kérdőívben erre keressük a választ. A kitöltése teljesen névtelen, a válaszokat leszámítva senkiről semmilyen adatot nem rögzítünk, és azokat külön-külön nem is fogjuk ismertetni sehol. Feldolgozzuk őket, aztán a legfontosabb tanulságokat külön cikkben közöljük. Szóval ha kíváncsi rá, hogy a többiek mire költik ezt a pénzt, és a saját ötletét is megosztja, szánjon erre öt percet!

A kérdőív ezen a linken elérhető!

Köszönjük szépen a kitöltést, nagyon várjuk az eredményeket, és reméljük, a lehető legjobb ötleteket oszthatjuk majd meg az olvasóinkkal a következő hetekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!