Videón keresztül írták alá Budapesten és Sencsenben a szegedi BYD-autógyár előszerződését

2024. január 30. – 12:36

Videón keresztül írták alá Budapesten és Sencsenben a szegedi BYD-autógyár előszerződését
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Botka László, Szeged polgármestere és Gong Tao kínai nagykövet (j-b) a BYD bejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. január 30-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Videokonferencián írták alá az előszerződést a BYD kínai elektromosautó-gyár szegedi területszerzéséről. Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Botka László polgármester írta alá a megállapodást, a kínai Sencsen városában pedig Hi Zhiqi, a BYD Auto Hungary Kft. ügyvezetője. A 300 hektáros Szeged Ipari Parkot három ütemben adja át a város önkormányzata a BYD-nak: március végéig, szeptember végéig, a harmadik részt pedig az idén év végéig.

Botka László elmondta, hogy Szeged a beruházás előkészítésében minden vállalását teljesítette, illetve időben teljesíti majd az összesen 300 hektáros terület egyes részeinek átadásáig. A földeket megvásárolta és kisajátította a város, illetve részben ezután fogja. A beruházáshoz szükséges előkészítő munkálatok közül a terület lőszermentesítésével Botka szerint már végeztek, és folyik az építkezések előtt kötelező régészeti feltárás. Szeged vállalta az ívóvízellátás és a szennyvízelvezetés kiépítését, illetve egy nagyfeszültségű villamos-távvezeték áthelyezését is.

Botka kitért arra is, hogy a múlt héten készített, újabb közvélemény-kutatás eredménye alapján a szegediek 98 százaléka értesült az egy hónapja bejelentett beruházásról, és a 85 százalékuk támogatja a kínai autógyár megépítését.

Több ezer munkahelyet hozunk létre a városban – mondta Vang Csuanfu, a BYD elnök-vezérigazgatója. Megköszönte Szegednek és Magyarországnak, hogy itt építhetik fel Kína első európai elektromosautó-gyárát, amely a legmodernebb technológiát hozza el a városba.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter miniszter megerősítette, hogy a magyar kormány pénzügyi támogatást ad a BYD gyárához, de annak mértékét még meg kell tárgyalni az Európai Unióval. A miniszter szerint a beruházás hosszú távon fenntartható pályára helyezi a magyar gazdaságot, mivel a következő évek az EU-ban a zöld energiáról szólnak majd.

Ma ünnepeljük Kína és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének hetvenötödik évfordulóját – erre Gong Tao, Kína budapesti nagykövete emlékeztetett. Úgy látják, egyre szorosabb a kapcsolat a két ország között, és nagyon örülnek annak, hogy tavaly Kína lett a legnagyobb beruházási forrásország Magyarországon.

A szerződést tanúként írta alá Szijjártó Péter miniszter, Joó István kormánybiztos, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója, továbbá Mihálffy Béla, Szeged KDNP-s országgyűlési képviselője is.

Az aláírási ünnepség látható a Szeged Tv Youtube csatornáján, a részletes ismertetője pedig az önkormányzat lapja, a Szeged.hu oldalán olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!