A kormány kamatplafonnal csökkenti a vállalati hitelek kamatait

2024. január 29. – 18:09

Másolás

Vágólapra másolva

Általános kamatplafon bevezetését kéri a Nemzetgazdasági Minisztérium a bankoktól a vállalati hitelekre, amelyeket ez alapján februártól kamatfelár nélkül, a BUBOR referenciakamat szintjén adnának a pénzintézetek a futamidő első hat hónapjában – írta a Blikk.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Bankszövetséggel egyeztetve adta azt a javaslatot a bankoknak, hogy az újonnan nyújtott vállalati hitelek kamatait kamatfelár nélkül a bankközi referenciakamat (BUBOR) szintén nyújtsák az ügyfeleiknek a futamidő első hat hónapjában 2024. február 1. és május 1. között megkötött hitelszerződéseknél.

A bankok a vállalati hiteleket a BUBOR felett 2-3 százalékkal nyújtják az ügyfeleknek, tehát az önkéntes kamatplafonhoz való csatlakozásuk esetén ennyivel fognak csökkenni az új hitelek kamatai a folyósítás utáni első hat hónapban.

A bejelentés után az Erste Bank már közölte is, hogy a megállapodásnak megfelelően önkéntesen nulla százalékra csökkenti a BUBOR feletti kamatfelárat. A kamatplafonok eddigi tapasztalati alapján a többi bank is hamarosan csatlakozni fog.

A Bankszövetség és a Nemzetgazdasági Minisztérium egyezkedéséről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!