Módosították gyógyszergyári extraprofitadóról szóló rendeletet

2024. január 26. – 06:05

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány két különálló rendeletével is módosította az extraprofitadóról szóló rendeletet, írja a Portfolio a Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett jogszabályok alapján. A gyógyszergyártói különadó mellé bevezeti a gyógyszergyártói extraprofitadó fogalmát: ennek a kulcsa kétszer akkora, mint az eddigi különadóteher kulcsai. A sarc visszamenőleges hatályú, 2024. január elsejétől érvényes.

A lap szerint eddig ugyanis az érintett rendeletrészlet így hangzott: „a gyógyszergyártó a 2022–2024. adóévekre vonatkozóan az e §-ban foglaltak szerinti különadó megállapítására, bevallására és megfizetésére kötelezett”.

A csütörtökön hatályba lépő rendelet viszont már így fogalmaz: „a gyógyszergyártó a 2024. adóévre vonatkozóan az e §-ban foglaltak alapján gyógyszergyártói extraprofitadó és gyógyszergyártói különadó megállapítására, bevallására és megfizetésére kötelezett.”

Információink szerint a módosítás a gyógyszergyártók kérése volt, amit a Pénzügyminisztérium befogadott. Az új szabályozás ugyanis azt teszi lehetővé, hogy a globális minimumadóval kompatibilis lesz a gyógyszergyártói különadó, ráadásul beszámítható ebbe a régi adó. Vagyis, például a Richter Gedeon szempontjából 8 milliárd forinttal rosszabb lenne a helyzet. Ez ugyanaz, mint a bankok életében a különadóreform, ott is a bankoknak segít, ha a globális minimumadóval kompatibilissá teszik a magyar adókat, így a különadót is. Erről a módosításról előzetesen egyeztettek az iparági szereplők a kormányzattal.

A különadókat eddig főleg olyan szolgáltatók kapták (bankok, energiacégek, távközlési társaságok), amelyek nem tudtak elmenni az üzletükkel, mert a magyar emberek és vállalatok kiszolgálásából élnek. A 2022. december 23-án kihirdetett adók egyik legerősebb pontja az volt, hogy a kormány a gyógyszergyártókra is kibővítette az extraprofitadókat.

Két évre szól. A gyógyszergyártók a 2022-es és a 2023-as adóévük után kell(ett) fizetniük a licencdíjak nélküli árbevételükre:

  • az 50 milliárd forintig eső forgalomra 1 százalékot,
  • az 50–150 milliárd forintos forgalmi részre 3 százalékot,
  • a 150 milliárd forint feletti részre 8 százalékot.

Korábbi elemzésünk a témában>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!