Váratlanul új különadót vezet be a kormány, a gyógyszergyártókat érinti a változás

2022. december 24. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

Tegnap éjszaka 11 óra tájékán váratlanul két Közlöny is megjelent, amelyekben többek között egy új különadóról ad hírt a kormány. Ezúttal a gyógyszergyártókat érinti a változás: a nyáron kihirdetett extraprofitadó kiegészítéseként ez a szektor is különadót köteles fizetni, méghozzá a 2022-es és 2023-as adóévre.

A Magyar Közlöny 214-es számában megjelent rendelet a „Kormány 582/2022. (XII. 23.) Korm. rendelete az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet módosításáról” címmel jelent meg. Az új különadó a többihez hasonlóan sávos, a Portfólió azt írja, a sávok az alábbiak szerint alakulnak: az adó mértéke az adóévi éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel

  • 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék,
  • 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 3 százalék,
  • 150 milliárd forintot meghaladó része után 8 százalék.

Az új különadó alanyai a gyógyszerkészítmény-gyártó és a gyógyszeralapanyag-gyártó gyógyszergyártó vállalatok. A rendelet ma, azaz december 24-én lép hatályba.

A Portfólió szerint ezzel a különadóval a kormány a jövő évre becsült költségvetési hiányt akarja enyhíteni. A gyártók által befizetett összeg a 2023-as évben folyik majd be a költségvetésbe. A portál kiszámolta, hogy a legnagyobb hazai gyártó, a Richter 30-33 milliárd forintot termel majd az államkasszának a különadóval a két adóévben.

Megjegyzés: cikkünk egy korábbi változata a Richtertől 108 milliárd forintot becsült az új adónem miatt, a Portfólió azonban azóta korrigálta a számításait, a gyártó jogdíjbevételeit figyelembe véve már csak 30-33 milliárdra becsüli a befizetett különadó mértékét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!