Költségvetési csalás miatt négy év börtönre ítélték az egykori ásványvízkirályt

2024. január 24. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

Költségvetési csalás bűntette miatt négy év börtönre és négy év közügyektől eltiltásra ítélték szerdán a Kecskeméti Törvényszéken a Aquarius-Aqua Kft. kecskeméti ügyvezetőjét – írja a 24.hu. Az ítélet nem jogerős.

Ahogy azt korábban írtuk, az Aquarius-Aqua Kft. egykor az ország legnagyobb ásványvízgyártójának számított, a csúcson 35 százalékos piaci részesedéssel rendelkeztek. Az albertirsai üzemük főleg az alsó kategóriás ásványvizek piacán volt erős, de energiaitalokat és üdítőket is gyártottak. Azonban a cégcsoport rossz üzletpolitikája és a vezetés elhibázott döntései miatt lejtőre kerültek.

Ahogy a G7 korábbi cikke írta, a tulajdonosok egyedi módon próbálták elkerülni a veszteséget: egyik évről a másikra jelentősen felpörgették a cég az exportját, de nem ásványvizet vagy üdítőt értékesítettek külföldön, hanem főleg étolajat és cukrot. Azaz tipikusan olyan termékeket, amelyek exportjával ebben az időszakban nagy összegű áfacsalásokat követtek el Magyarországon. Az ügyből adóhatósági vizsgálat, nyomozás, majd vádemelés lett.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség 2018-ban 50 vádlottal szemben nyújtott be vádiratot több gazdasági társaság felhasználásával megvalósított, éveken keresztül működő és a költségvetést jelentős mértékben károsító bűnös tevékenység miatt. A bűnszervezet a vád szerint 4 milliárd 245 millió 947 ezer 719 forint értékű vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek úgy, hogy belföldi és uniós gazdasági társaságokat használt fel a költségvetési csalás elkövetéséhez.

20 vádlott már a per elején beismerő vallomást tett, az ő ítéletük már akkor jogerőssé vált.

A mostani ítéletben az ügyvezető mellett mintegy 30 vádlottat ítéltek 1-től 4 évig terjedő szabadságvesztésre, illetve felfüggesztett börtönbüntetésekre.

A cég az áfacsalási ügy után eljelentéktelenedett, 2019 végén pedig csődvédelmet kértek. A cég utolsó jelentős vagyonelemét, a Cassiopeia nevet viselő 34 méter hosszú luxusjachtot tavaly árverezték el mélyen áron alul. 2021-ben aztán színre lépett Mászáros Lőrinc cége, az Aqua Lorenzo Kft., amelyik bekebelezte az Aquariust.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!