Éves díjat kell fizetni minden jóváhagyott reklámfelület után

2024. január 23. – 22:29

Másolás

Vágólapra másolva

Éves díjat, reklámfelületenként 15 ezer forintot kell fizetnie minden egyes bejelentett reklámfelület tulajdonosának az ún. reklámkataszter üzemeltetésért, derült ki a január 23-ai közlönyből.

A Magyarországon kihelyezett reklámok szigorítása, ezzel a reklámzajtérkép, illetve a reklámkataszter létrehozása még 2023-ban merült fel először egy törvénytervezetben, az új rendszer végül 2024-től lépett életbe. Így például már nem helyezhető el reklám 2024. július 1-jétől olyan reklámeszközön, amely az országos reklámkataszterben nem szerepel.

Az új törvény a tömeges reklámelhelyezésekkel szemben lép fel azzal, hogy meghatározza a reklámeszközök méretét és az elhelyezhetőség időtartamát, az alkalmazható technológiát. A törvény az elaprózott reklámelhelyezéseket is megszüntetné, ugyanis citylight méretnél kisebb felülettel rendelkező reklámhordozók kihelyezését egyenesen tiltja. A jogszabály azonban nem terjed ki a politikai reklámokra és a cégtáblákon, kirakatokban és járműveken elhelyezett gazdasági reklámokra.

Az új szabályozás fő célja, hogy a településképet romboló reklámhordozókat ne lehessen kihelyezni, ezért minden egyes reklámhordozót nyilvántartásba kell venni, ezt a nyilvántartást vezeti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Az éves nyilvántartási díjat március 1-ig kell befizetni a reklámeszköz tulajdonosának. Ha a felületet adott évben vette csak nyilvántartásba az NMHH, akkor még abban a naptári évben nincs díja a nyilvántartásnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!