A Teslához köthető honlap szerint a kínai BYD akkumulátorgyárat is akarhat Magyarország déli részén

2024. január 22. – 06:58

Másolás

Vágólapra másolva

Elképzelhető, hogy a kínai BYD Szegedre tervezett, elektromos autók gyártását célzó üzemén kívül akkumulátorgyárat is építene Magyarország déli részén – írta a Népszava a német Teslamag.de oldalára hivatkozva. A lap megjegyzi, hogy a német értesülés nem említi Szeged nevét, csupán az ország déli részéről beszél. Az információ megalapozottságát árnyalhatná, hogy a Teslamag.de az elektromos autók gyártásában éllovas – így a BYD-nek konkurenciát jelentő – amerikai Teslához köthető, ám az kétségtelen, hogy továbbra sem tudni, hogy a gyártáshoz honnan szállítana akkumulátorokat autóihoz a kínai gyár, amelynek ezt nem lenne praktikus nagyon messziről megoldania.

A Népszavának név nélkül nyilatkozó iparági szakértőket szerint logisztikai és technikai szempontból lehet alapja a feltételezésnek, hogy a BYD-nek szüksége lehet közeli akkumulátorgyárra:

  • A szállítási költségek, a földrajzi távolság és a logisztikai nehézségek miatt az ázsiai gyártó bizonyára nem azzal a megoldással kíván élni, hogy a Magyarországon készülő elektromos autóihoz Kínából szállítja az akkukat.
  • Az e-autókhoz használt akku súlyos alkatrész, ami jelentősen befolyásolja a szállítási költségeket. Az e-autók piacán kialakult árverseny is egyre öldöklőbb.
  • A BYD sokkal korábban gyártott akkukat, mint autókat, és azóta is maga látja el tárolóegységekkel gyárait, így nem kézenfekvő, hogy a Debrecenben épülő CATL-ból vagy más magyarországi akkuüzemből szállítanák az erőforrásokat Szegedre a BYD-nak.
  • Debrecen 230 kilométerre van, és nincs közöttük közvetlen vasúti kapcsolat.
  • A BYD elektromos autói és a CATL akkumulátorai nem is kompatibilisek.

Igaz, a polgármester, Botka László közölte, hogy akkumulátorgyár nem épül a környéken.

A BYD autógyártással kapcsolatos szegedi beruházás tervei a termőföldek részleges kisajátításakor, novemberben merültek fel először, ezután vált ismertté a projekt, ám azt hangsúlyozta a Fidesszel a projekt kapcsán látványosan együttműködő ellenzéki városvezetés, hogy akkumulátorgyár nem fog épülni az üzemhez. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a beruházással minden rendben van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!