Parragh László szerint a jegybank ütemtévesztése irdatlan sok pénzbe kerül a magyar cégeknek

2024. január 19. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

A jegybank jó irányt vett a kamatcsökkentésekkel, de lassú lépésekben halad, az ütemtévesztés pedig irdatlan sok pénzébe kerül a magyar cégeknek, miközben a külföldi társaságok lefölözik a piacot – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Parragh szerint minél tovább fennmarad ez az állapot, „a lemaradásunk annál nagyobb lesz”, és előremutató lenne, ha a Magyar Nemzeti Bank egyértelművé tenné, hogy átáll a száz bázispontos csökkentésre, amelyet végig is vinne.

„A hazai vállalkozások nem tudják kigazdálkodni a drága hiteleket, nagyon magas a forrásköltség, a kamatszint. Ezért nem tudnak labdába rúgni. Ez világosan látható, hiszen körükben visszaesett, de legjobb esetben is csak stagnál a beruházások szintje. A magyar tulajdonú társaságok, a magyar kis és közepes cégek – melyek nem külső piacokról jutnak pénzhez – nagyon szenvednek ebben a helyzetben.

Mindezzel szemben, amikor egy kínai befektető érkezik hazánkba, aki Kínában jüanban veszi fel a hitelt, az ottani kamatok mellett, könnyedén elviszi a piacot a magyar vállalkozások elől. Ez pedig a magyar gazdaság szempontjából semmi esetre sem nevezhető egészségesnek” – mondta.

Parragh szerint a baj az, hogy az MNB ütemet tévesztett, így most folyamatos késésben van.

Az MNB legutóbb december 19-én, 75 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, ami ezzel 10,75 százalékra mérséklődött. Ez sorozatban a harmadik 75 bázispontos vágás volt, októberben majdnem egy év után változtattak először az addig 13 százalékon tartott alapkamaton.

Virág Barnabás MNB-alelnök korábbi nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy a jegybank a következő hónapokban nagyjából hasonló ütemben csökkenti majd az alapkamatot, nemrég pedig már azt mondta, az eddigi hetvenöt bázispontos kamatcsökkentési ütem után akár nagyobb, száz bázispontos vágás is szóba kerülhet.

Parragh szerint a gazdasági növekedés, a társadalmi felzárkózás szempontjából „előremutató lenne, ha a jegybank egyértelművé tenné, hogy átáll a száz bázispontos csökkentésre”.

Az MKIK elnöke nem először szólt be a jegybanknak, tavaly november végén azt mondta, az MNB kamatpolitikája „akkora károkat okoz, hogy abból egyévnyi nyugdíjat tudnánk pluszban fizetni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!