Nonszensznek nevezte a NAV elnöke, hogy politikai okból nyomoznának a 99 Mozgalom pénzgyűjtése miatt

2024. január 17. – 09:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke nonszensznek nevezte, hogy politikai okból nyomozna a 99 Mozgalom pénzgyűjtése miatt a NAV, a Magyar Nemzetnek adott interjújában Vágujhelyi Ferenc azt mondta, ha egy bank feljelenti saját ügyfelét, azt a NAV nem söpörheti le az asztalról azért, nehogy politikai alapú döntést hozzon. „Éppen ez lenne a politikai alapú döntés” – mondta.

Szeptember 20-án derült ki, hogy az OTP még szeptember elején ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a 99 Mozgalom magánadományainak ügyében. A bank szerint a mozgalom számlájára készpénzben befizetett összegeket valószínűleg nem adománygyűjtő dobozokban szedték össze. A bankjegyek egy része gyűrődésmentes és egymás utáni sorozatszámú volt, mintha azokat a nyomdából kikerülve még nem használták volna. A párbeszédes Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között 506 millió forintot fizetett be a 99 Mozgalom általa vezetett bankszámlájára készpénzben. A befizetések között volt 917 ezer euró és 3900 angol font. A mozgalom szerint ez magánadományokból gyűlt össze, mások szerint viszont kérdéses a pénz eredete. Karácsony Gergely főpolgármester szerint megalapozatlan Tordai Csabával és Perjés Gáborral szemben a bűncselekmény gyanúja.

A NAV elnöke az interjúban beszélt többek között az eÁFA rendszeréről, arról, hogy a hatóság ma már mesterséges intelligencia segítségével viselkedéselemzést végez, számlázási gyakorlatot rajzol fel, így ma már nem könnyű olyan számlagyárakat működtetni, mint a ‘90-es években.

Vágujhelyi azt mondta, dolgoznak egy informatikai megoldáson, amely megszüntetné a bevallásokat, és a vállalkozások bérszámfejtő rendszereit is bekötnék a NAV-hoz. Beszélt arról is, hogy több mint egymillió olyan jogviszonyt vizsgálnak, amikor az állásától megvált munkavállalót nem jelentette ki a munkaadója.

„Sokban, megszűnik a revizorok adminisztratív feladatainak nagy része. Az adatok egyeztetését a gép végzi majd el, a csalások bizonyos része azonnal kiütközik. Ezzel nyilván meg is szűnik. Az adóellenőrök az adatok közötti molyolás helyett ezután szinte csak a tényleges gazdasági folyamatokat, kapcsolatokat elemzik, ami szintén a visszaélések visszaszorítását segítheti. De ne csak a törvénysértésekről beszéljünk, a rendszer lényege ugyanis az, hogy az adózóknak egyszerűbb legyen a dolguk. S ezt hamarosan külön eljárás is szolgálhatja” – mondta a NAV elnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!